Zawijańce z kremową jaglanką

Zawijańce z kremową jaglanką

Zawijańce z kremową jaglanką

Witam po dłuższej przerwie :). Sesja i paskudne zapalenie oskrzeli już na szczęście za mną. Przede mną piękne dwa tygodnie przerwy międzysemestralnej. Mam już zaplanowaną masę nowych przepisów i infografikę. W ciągu najbliższych dni chcę także przygotować przykładowy dzienny jadłospis wegański. Skomponuję go na 2000 kcal, oczywiście będzie spełniał zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Ładnie go opiszę i sfotografuję 🙂

Dzisiaj wrzucam przepis na przepyszny pomysł na obiad. Sycące zawijasy z ciasta francuskiego z delikatnym nadzieniem z kaszy jaglanej. Kupiłam niedawno wegański ser żółty i postanowiłam jego część użyć do nadzienia. W ten sposób uzyskałam kremowy, lekko serowy farsz, który idealnie pasował do surówki z ostrej w smaku rukoli. Jeśli nie macie w domu wegańskiego sera, ani płatków drożdżowych, po prostu pomińcie ten składnik. Sama bardzo rzadko kupuję wegańskie zastępniki mięsa, czy sera – na co dzień jest mi zwyczajnie nie po drodze do sklepów z takimi produktami. Z drugiej strony wiem też, że tego rodzaju produkty są dostępne głównie w sklepach internetowych, więc staram się ich zazwyczaj nie używać w swoich przepisach.

Zawijańce z kremową jaglanką

Składniki

  • 1 rulon ciasta francuskiego

  •  100 g kaszy jaglanej

  •  2 łyżki oleju rzepakowego

  •  1 marchewka

  •  1 pietruszka

  •  1/2 pora

  •  1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka koperku

  • 100 g sera wegańskiego (zamiennie można użyć 1 łyżkę płatków drożdżowych)

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną gotujemy na miękko. W rondlu, na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego pora, marchewkę, pietruszkę i paprykę. Po kilku minutach zalewamy warzywa bulionem i dodajemy ugotowaną kaszę.
  • Całość mieszamy, przyprawiamy i zostawiamy na ogniu, aż odparuje zbędna woda.
  • Na koniec dodajemy starty wegański ser, albo płatki drożdżowe (oczywiście można też te składniki zupełnie pominąć). Odstawiamy masę do ostygnięcia.
  • Na blaszce rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy równomiernie farsz. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszej krawędzi i następnie tniemy na 3-4 cm kawałki.
  • Zawijańce rozkładamy z kilkucentymetrowymi odstępami na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Powinny się piec ok. 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Zawijańce z kremową jaglanką

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Jaką wagę/wymiary miało ciasto francuskie? 🙂

  2. Jaglanki w takiej postaci jeszcze nie jadłam 😉 Całość z pewnością smakowała cudownie 😉

  3. Wow! Super. Ostatnio zrobilam warzywa wg. Twojego przepisu. Tak szybko zniknely, ze nie zostalo nic na sfotografowanie i dodanie na mojego bloga. Takie zawijasy tez przygotuje 😉

  4. Wyglądają smakowicie ,a pewnie smakują jeszcze lepiej…… nie mogę doczekać się na jadłospis……pozdrawiam

Dodaj komentarz