W końcu nastał czas na sezonowe gotowanie! Jestem już wolna od zajęć, do końca semestru zostały mi tylko 2 egzaminy. Są paskudnie duże, bo z dwóch największych, dietetycznych przedmiotów, ale przerwy od nauki mogę wykorzystywać na gotowanie 😉 Jestem już po wakacyjnym wyjeździe – cały przeszły tydzień chodziłam po Tatrach 🙂
To wszystko oznacza, że nareszcie mogę się poświęcić gotowaniu. I bardzo dobrze. W głowie aż mi się roi od pomysłów na wykorzystanie szparagów, truskawek, czereśni, młodych ziemniaków, botwiny i rabarbaru.
Dzisiaj mam dla Was idealny przepis na letni obiad. Lekki cytrynowy ryż z kruchymi szparagami, karotką i kawałkami gruszki podawany z miętowym kremem z awokado. Brzmi chyba równie dobrze, jak smakuje 🙂
Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką
3
15
minutes15
minutes460
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji posiłku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.
Składniki
200 g ryżu basmati
3 łyżki oleju rzepakowego
300 g młodych marchewek
300 g szparagów
1/2 twardej gruszki
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz
1 dojrzałe awokado (+ 1 łyżeczka cytryny, kilka listków mięty, sól, pieprz)
Sposób przygotowania
- Ryż gotujemy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie podsmażamy na nim poszatkowaną drobno skórkę cytrynową (cytrynę najpierw sparzamy wrzątkiem, a następnie ostrym nożem odkrawamy skórkę tak żeby nie było na niej białej warstwy).
- Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię ze skórką cytrynową i podsmażamy go przez kilka minut. Następnie doprawiamy go sporą ilością pieprzu.
- Marchewkę obieramy, szparagi myjemy i odłamujemy im twarde końcówki. Marchewkę kroimy w kostkę lub pół-talarki, a szparagi kroimy na ok 5-6 części. Warzywa przerzucamy na woka i smażymy na łyżce oleju przez ok 5-7 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podmsażamy całość kolejne 3-4 minuty.
- Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką i blendujemy go z miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Na koniec ryż przesypujemy do warzyw, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Ryż podajemy z miętowym kremem z awokado.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana