Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

W końcu nastał czas na sezonowe gotowanie! Jestem już wolna od zajęć, do końca semestru zostały mi tylko 2 egzaminy. Są paskudnie duże, bo z dwóch największych, dietetycznych przedmiotów, ale przerwy od nauki mogę wykorzystywać na gotowanie 😉 Jestem już po wakacyjnym wyjeździe – cały przeszły tydzień chodziłam po Tatrach 🙂

To wszystko oznacza, że nareszcie mogę się poświęcić gotowaniu. I bardzo dobrze. W głowie aż mi się roi od pomysłów na wykorzystanie szparagów, truskawek, czereśni, młodych ziemniaków, botwiny i rabarbaru.

Dzisiaj mam dla Was idealny przepis na letni obiad. Lekki cytrynowy ryż z kruchymi szparagami, karotką i kawałkami gruszki podawany z miętowym kremem z awokado. Brzmi chyba równie dobrze, jak smakuje 🙂

Cytrynowy ryż ze szparagami i gruszką

Porcje

3

Przygotowanie

15

minutes
Smażenie

15

minutes
Kaloryczność

460

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji posiłku. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • 200 g ryżu basmati

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  •  300 g młodych marchewek

  •  300 g szparagów

  •  1/2 twardej gruszki

  •  1 łyżka soku z cytryny

  •  skórka z 1/2 cytryny

  •  sól, pieprz

  •  1 dojrzałe awokado (+ 1 łyżeczka cytryny, kilka listków mięty, sól, pieprz)

Sposób przygotowania

  • Ryż gotujemy.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie podsmażamy na nim poszatkowaną drobno skórkę cytrynową (cytrynę najpierw sparzamy wrzątkiem, a następnie ostrym nożem odkrawamy skórkę tak żeby nie było na niej białej warstwy).
  • Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię ze skórką cytrynową i podsmażamy go przez kilka minut. Następnie doprawiamy go sporą ilością pieprzu.
  • Marchewkę obieramy, szparagi myjemy i odłamujemy im twarde końcówki. Marchewkę kroimy w kostkę lub pół-talarki, a szparagi kroimy na ok 5-6 części. Warzywa przerzucamy na woka i smażymy na łyżce oleju przez ok 5-7 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podmsażamy całość kolejne 3-4 minuty.
  • Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, wybieramy miąższ łyżką i blendujemy go z miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Na koniec ryż przesypujemy do warzyw, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
    Ryż podajemy z miętowym kremem z awokado.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz