Już od dawna miałam ochotę zrobić masło słonecznikowe. Jak przyszło co do czego, postawiłam na lżejszy w smaku i konsystencji krem na słodko. Pasta jest słodko-słona z dodatkiem rodzynek i ma cudowną, gęstą konsystencję. Jest bardzo syta, idealnie pasuje do kanapek z bananem. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się do naleśników, czy nawet jako dodatek do ostrych potraw 🙂 Czuję, że często będę do niej wracać, bo nie jest czasochłonna, wymaga minimalnej ilości składników i jest na prawdę przepyszna 🙂
Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami
6
10
minutes15
minutes240
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 6 porcji pasty. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatków tj. placki, banany, czy pieczywo.
Składniki
200 g słonecznika
1/2 szklanki wody
2 łyżki słodu lub cukru
łyżeczka cynamonu
garść drobnych rodzynek
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Słonecznik prażymy na małym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć i nabierze złotego koloru. Nie można doprowadzić do spalenia ziarenek.
- Czekamy, aż nasiona przestygną i następnie blendujemy je na wysokich obrotach. Na początku ziarna zaczną się rozdrabniać, przypominać proszek, z czasem powinny przekształcić się w pastę, a następnie w lśniący krem. Ja uzyskałam taką konsystencję po ok 15 minutach blendowania z jedną przerwą (blender musiał ochłonąć).
- Następnie do masła słonecznikowego dolewamy wodę, dodajemy słód, cukier i cynamon i miskujemy ostatni raz, do powstania jednolitego kremu. Na koniec dodajemy rodzynki 🙂
Krem najlepiej smakuje na kanapkach lub naleśnikach, najlepiej w połączeniu z bananem 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana