alternatywa dla majonezu

Alternatywa dla majonezu

Sałatki majonezowe to stały element większości polskich imprez, świąt i większych kolacji. Jak zastąpić majonez zdrowszym, ale równie dobrym sosem? Jak sprawić, że omasta do sałatek z tłustej i zamulającej stanie się odżywcza i wartościowa? Oto moja alternatywa dla majonezu.

Majonez, bez względu na to czy wegański, czy tradycyjny składa się głównie z oleju. Nie wiem, czy kiedykolwiek robiliście go sami, ale myślę, że takie doświadczenie całkiem nieźle obrazuje jego skład. W skrócie: dodajecie kilka łyżek musztardy, octu i jakiegoś białka (jajko/mleko sojowe/aquafaba) i zaczynacie lać olej. I tak się go leje i leje, i leje, i leje … aż całość zgęstnieje i nabierze tej charakterystycznej, galaretowatej konsystencji. Nic więc dziwnego, że majonez składa się w 70% z czystego, lanego tłuszczu.

Jeśli używamy tego majonezu w małych ilościach – np. łyżeczkę, to wiadomo, że nasza dieta nie straci widocznie na wartości odżywczej.

Ale:

  1. W Polsce, jeśli już używamy majonezu, to często w większych ilościach, np. do sałatek, kanapek, na jajka, do sosów.
  2. Jeśli jest zdrowa alternatywa dla majonezu, warto jej spróbować. Ostatecznie, jeśli mamy do wyboru produkt, który w najlepszym wypadku nie pogorszy naszej diety i zdrowia i produkt, który ewidentnie składa się ze składników, które mają prozdrowotny wpływ, to chyba wybór staje się całkiem oczywisty, prawda?

Alternatywa dla majonezu

Porcje

6

Przygotowanie

5

minutes
Blendowanie

5

minutes
Kaloryczność

110

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 6 porcji. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie wypisane poniżej składniki.

Składniki

  • 1 puszka mięciutkiej ciecierzycy (ok. 240g)

  • 1 dojrzałe, miękkie awokado

  • 2 łyżki octu

  • 2 czubate łyżeczki musztardy (delikatesowa lub dijon)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/3 – 1/2 szklanki wody

  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę dobrze odsączamy, a awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydłubujemy miąższ łyżką.
  • Wszystkie składniki (oprócz wody) wrzucamy do głębokiego naczynia.
  • Całość blendujemy długo i na wysokich obrotach, dolewając w trakcie tyle wody, żeby konsystencja i gęstość przypominała tą majonezową.
  • Po kilku minutach blendowania uzyskamy idealnie gładki mus, o kremowym smaku.
  • Taki sos można przechowywać około 3 dni.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w małej porcji. Tej pasty używaj odmierzając ją na łyżki i łyżeczki.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem zdrowych tłuszczów w Twoim posiłku.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Właśnie zrobiłem, teraz leży sobie na jutro w lodówce. Wyszedł rzeczywiście gładki i w smaku też dobry. Lekko kojarzy się z majonezem i myślę, że w sałatce mógłby go z sukcesem udawać. Nie miałem płatków drożdżowych, więc zastąpiłem je sosem sojowym. Jedyny minus, że to avokado jednak czuć. Możliwe, że dodałem go za dużo i to dlatego. Miałem jedno małe avokado, więc dałem w całości. Z drugiej strony dzięki temu jest bardziej kremowy.
    Ciekawe, jak będzie smakował jutro po całym dniu leżakowania, jak się smaki ustabilizują 🙂
    DZięki za przepis

  2. Dzięki, na pewno wypróbuję!

  3. O nie, nie ma szans, żal by mi było awokado do majonezu <\3 jak tylko mam takie dojrzałe to zjadam z solą i sokiem z cytryny, ostatecznie jako guacamole. Ale może jakby zamiast niego dać trochę oleju lnianego albo orzechowego? Jak myślisz?

Dodaj komentarz