Placki z kukurydzy z wegańskim twarożkiem

Szybkiej kuchni wegańskiej ciąg dalszy :). Pamiętam, że kiedyś moja koleżanka zrobiła te placki na jakąś imprezę klasową i stały się hitem. Wszyscy je wcinali z keczupem. 

Ostatnio w trakcie przygotowań do egzaminu, nie miałam czasu, żeby nawet pójść do sklepu na zakupy, więc wykorzystywałam resztki resztek, które jeszcze miałam pod ręką. W taki sposób zjadłam świetną zupę ziemniaczaną z majerankiem, a na drugie danie wygrzebałam ostatnią puszkę kukurydzy i już miałam ją zjeść prosto z puszki z sosem chilli, kiedy sobie przypomniałam o placuszkach z liceum :).

I w ten sposób, zupełnym przypadkiem, zjadłam świetny obiad – do tego jeszcze nawet się szarpnęłam na zrobienie czegoś do placków- padło na twarożek z sezamu.

Placki z kukurydzy z wegańskim twarożkiem

Servings

4

servings
Prep time

30

min.
Cooking time

40

min.
Calories

300

kcal

Składniki

  • Na placuszki:
  • 1 puszka kukurydzy

  • 3-4 łyżki pociętego szczypiorku

  • 1/2 cebuli

  • 4 łyżki mąki pszennej razowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki wody

  • szczypta chilli

  • sól, pieprz

  • Na twarożek:
  • 3 czubate łyżki sezamu

  •  2 łyżki słonecznika

  •  1,5 łyżki oleju

  •  1 łyżeczka musztardy

  •  sok z 1/2 cytryny

  •  3-4 łyżki pociętego szczypiorku

  •  sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Odsączoną kukurydzę przesypujemy do miski razem ze szczypiorkiem, poszatkowaną cebulą, mąką pszenną i ziemniaczaną i przyprawami. Wszystko mieszamy, żeby składniki się równomiernie rozprowadziły, a następnie dolewamy wodę, cały czas mieszając.
  • Kiedy konsystencja będzie na tyle luźna, że ciasto można bez problemu nabierać łyżką, smażymy placki na rozgrzanej patelni (fajna wielkość powstaje, jeśli nałożycie kopiastą łyżkę ciasta na patelnię i lekko rozprowadzicie, żeby placek nie był grubszy, niż 1,5cm). Ja użyłam patelnię teflonową, więc nie potrzebowałam oleju. Placuszki rumienimy z obydwu stron.
  • Słonecznik i sezam wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem tak, żeby wody było jeszcze o 1 cm więcej, niż ziaren. Pozostawiamy je do nasączenia na oko 1/2 godziny. Po tym czasie zlewamy pozostałą w kubku wodę i przesypujemy ziarna do pojemnika do blendowania.
  • Dodajemy tam jeszcze sok z cytryny, musztardę i olej i blendujemy ok 5 minut, aż konsystencja będzie gładka i zwarta. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy (podczas blendowania) dodawać łyżkami wodę.
  • Na koniec dodajemy szczypiorek (+ew. drobno pociętą cebulę), sól i pieprz.
    Placki jemy posmarowane twarożkiem i cieszymy się bardzo kolorowym daniem 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Wspaniałe… Tego szukałam 😀
    Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad 🙂

  2. Tego szukałam 🙂

  3. Jutro koniecznie sobie przyrządzę, i dołożę do tego wielką michę chrupiącej surówy :)))
    Świetny przepis!

  4. Absolutnie przepyszne, wlasnie jestem w trakcie jedzenia :)))
    Twarozek nastepnym razem wyladuje na kanapce 🙂
    Dzieki za cudowny przepis :*

  5. Ile gram puszka kukurydzy?

Dodaj komentarz