Placki z kukurydzy z wegańskim twarożkiem


Szybkiej kuchni wegańskiej ciąg dalszy :). Pamiętam, że kiedyś moja koleżanka zrobiła te placki na jakąś imprezę klasową i stały się hitem. Wszyscy je wcinali z keczupem. Ostatnio w trakcie przygotowań do egzaminu, nie miałam czasu, żeby nawet pójść do sklepu na zakupy, więc wykorzystywałam resztki resztek, które jeszcze miałam pod ręką. W taki sposób zjadłam świetną zupę ziemniaczaną z majerankiem, a na drugie danie wygrzebałam ostatnią puszkę kukurydzy i już miałam ją zjeść prosto z puszki z sosem chilli, kiedy sobie przypomniałam o placuszkach z liceum :).
I w ten sposób, zupełnym przypadkiem, zjadłam świetny obiad- do tego jeszcze nawet się szarpnęłam na zrobienie czegoś do placków- padło na twarożek z sezamu.

Składniki na placuszki (2 porcje):

  •  1 puszka kukurydzy
  •  3-4 łyżki pociętego szczypiorku
  •  1/2 cebuli
  •  4 łyżki mąki pszennej razowej
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1/3 szklanki wody
  •  szczypta chilli
  •  sól, pieprz


Odsączoną kukurydzę przesypujemy do miski razem ze szczypiorkiem, poszatkowaną cebulą, mąką pszenną i ziemniaczaną i przyprawami. Wszystko mieszamy, żeby składniki się równomiernie rozprowadziły, a następnie dolewamy wodę, cały czas mieszając. Kiedy konsystencja będzie na tyle luźna, że ciasto można bez problemu nabierać łyżką, smażymy placki na rozgrzanej patelni (fajna wielkość powstaje, jeśli nałożycie kopiastą łyżkę ciasta na patelnię i lekko rozprowadzicie, żeby placek nie był grubszy, niż 1,5cm). Ja użyłam patelnię teflonową, więc nie potrzebowałam oleju. Placuszki rumienimy z obydwu stron.
Składniki na twarożek:

  •  3 czubate łyżki sezamu
  •  2 łyżki słonecznika
  •  1,5 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka musztardy
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  3-4 łyżki pociętego szczypiorku
  •  sól i pieprz


Słonecznik i sezam wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem tak, żeby wody było jeszcze o 1 cm więcej, niż ziaren. Pozostawiamy je do nasączenia na oko 1/2 godziny. Po tym czasie zlewamy pozostałą w kubku wodę i przesypujemy ziarna do pojemnika do blendowania. Dodajemy tam jeszcze sok z cytryny, musztardę i olej i blendujemy ok 5 minut, aż konsystencja będzie gładka i zwarta. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy (podczas belndowania) dodawać łyżkami wodę.
Na koniec dodajemy szczypiorek (+ew. drobno pociętą cebulę), sól i pieprz.
Placki jemy posmarowane twarożkiem i cieszymy się bardzo kolorowym daniem 🙂


Diana

Komentarze

  1. Wspaniałe… Tego szukałam 😀
    Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad 🙂

  2. Tego szukałam 🙂

  3. Jutro koniecznie sobie przyrządzę, i dołożę do tego wielką michę chrupiącej surówy :)))
    Świetny przepis!

  4. Absolutnie przepyszne, wlasnie jestem w trakcie jedzenia :)))
    Twarozek nastepnym razem wyladuje na kanapce 🙂
    Dzieki za cudowny przepis :*

  5. Ile gram puszka kukurydzy?

Dodaj komentarz