Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Dzisiaj przepis na banalnie prosty i smaczny obiad. Na co dzień nie jadam ziemniaków – o wiele bardziej wolę kaszę, makarony i ryż. Jednak raz na jakiś czas, kiedy w lodówce pustka, a chęci na zakupy brak, robię pieczone ziemniaki 😉 W takiej formie je uwielbiam, zwłaszcza teraz, kiedy na wyciągnięcie ręki są młode, małe ziemniaczki. Do nich przygotowałam, po raz pierwszy w swoim życiu tzatziki. Dużo o nich słyszałam i postanowiłam je zweganizować. Trudno nie było. Zamiast jogurtu greckiego użyłam zbledowane tofu z mlekiem. Nie miało idealnie kremowej konsystencji jogurtu, ale wg moich współtowarzyszy obiadu, smak wyszedł taki sam 🙂

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • ok kilograma młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  •  łyżka posiekanego koperku
  •  sól, pieprz

Składniki na tzatziki:

  • 200g tofu naturalnego
  •  1/2 szklanki mleka sojowego
  •  300g ogórków gruntowych
  •  3 ząbki czosnku
  •  2 łyżki posiekanego koperku
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  •  sól, pieprz


Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Najlepiej ustawić tryb opiekania z góry.
Ziemniaki myjemy i czyścimy szczotką lub gąbką ze skórek. Następnie gotujemy ja na parze, aż będą “al dente” (ok 10-15 minut). Ziemniaki odlewamy z wody i mieszamy z oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny zrobić się rumiane i spieczone z góry.
W międzyczasie przygotowujemy tzatziki. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami, następnie solimy je lekko, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Tofu i mleko sojowe blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko najlepiej dolewać częściami, żeby sos nie stał się zbyt rzadki. Starte ogórki odciskamy z wody i mieszamy z kremem z tofu. Na koniec tzatziki przyprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Ziemniaki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ze schłodzonymi tzatzikami 🙂

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz