Koktajl arbuzowo-nektarynkowy z miętą

We Wrocławiu od kilku dni pogoda jest kapryśna, ale wszechobecna duchota powoduje, że ostatnio cały czas mam ochotę na lekkie jedzenie i orzeźwiające napoje.

Z letnich owoców najbardziej na świecie kocham melony i arbuzy. Więc jakoś niedawno kupiłam 1,5 kg arbuza i wstawiłam go do zamrażarki, żeby był przyjemnie chłodny. Jednak, jak to w życiu bywa, zapomniałam o nim i zamarzł na kość. A że rozmrożony arbuz do najjędrniejszych nie należy, to zrobiłam z niego koktajl. I to był strzał w dziesiątkę :).

Koktajl arbuzowo-nektarynkowy z miętą

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 1 kg arbuza bez skórki

  • 2 nektarynki

  • garstka liści mięty

Sposób przygotowania

  • Arbuza kroimy na kawałki. Jeśli komuś będą przeszkadzać przemielone pestki, to można je od razu wydłubać. Ja tam je zostawiłam :).
  • Nektarynki myjemy, kroimy, przekładamy z arbuzem do wysokiego naczynia, dodajemy świeżą miętę i całość blendujemy na gładko.
  • Podajemy w wysokich szklankach i siorbiemy z lubością przez słomkę 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Kornelia Maja

    Cześć Diana! Czy zdradzisz, jakiego blendera używasz do przygotowywania takich cudeniek? Próbuję kupić coś sprawnego, czym mogłabym przemielić zimnego arbuza Twoim wzorem…

Dodaj komentarz