Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym

Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym

Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym

Witam po długiej przerwie 🙂 Nowy semestr zaskoczył mnie ogromną ilością zajęć i przez ostatnie dwa tygodnie moje kulinarne przygody ograniczały się do robienia owsianek i jaglanek na śniadania. Na ciepły, wieczorny posiłek mogłam liczyć tylko dzięki moim kochanym współdomownikom 🙂
Tak się czasami zastanawiam, czy wszystkie magisterki tak wyglądają? Dosłownie 2 razy w tygodniu mam zajęcia od 7:45 do 18:00. Chyba więcej czasu spędzam teraz w szpitalach i na dojazdach pomiędzy szpitalami, niż w domu.

Na szczęście w ten weekend udało mi się wygospodarować czas na wielkie gotowanie i przygotowanie postów.
Dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych zup. Soczewicowa na wypasie 🙂 Gęsta, kolorowa, z dużymi kawałkami warzyw, o pysznym, intensywnym smaku i aromacie. I co najważniejsze – na mleku kokosowym i z dużą ilością świeżej pietruszki.

Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  •  1 cm korzenia imbiru

  •  kawałek papryki chili (można użyć płatki lub sproszkowaną)

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łodygi lubczyku (można użyć 1 łyżeczkę suszonego)

  • 1 łyżka liści kozieradki (opcjonalnie)

  •  4 kulki ziela angielskiego

  •  3 liście laurowe

  •  1 puszka pomidorów

  •  1/2 szklanki soczewicy czerwonej

  •  2 ziemniaki

  •  3 marchewki

  •  1/2 szklanki mleka kokosowego

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól

Sposób przygotowania

  • Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na oleju. Kiedy się już zeszkli, dodajemy do niej posiekany drobno imbir, chili i czosnek.
  • Po ok. minucie zalewamy warzywa pomidorami z puszki i 1,5 l wody. Do garnka wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, kozieradkę, soczewicę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość przykrywamy pokrywką i od momentu zawrzenia gotujemy 20 minut.
  • Z ugotowanej zupy odławiamy ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk. Następnie, kiedy już lekko ostygnie, dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy zupę solą 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym

Smacznego! Diana

Dodaj komentarz