Pogoda ostatnio bardzo usilnie chce nam przypomnieć, że jesień nadciąga wielkimi krokami. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie dzisiaj jest paskudnie- cały dzień pada, jest zimno i wietrznie. Więc przeszłam na tryb „obronno-jesienny”- uzbroiłam się w kilka kubków kawy, kocyk, ciepłą zupę, dobry serial i karmelizowane migdały.
Nie tylko pogoda stała się jesienna- już od miesiąca można kupić w warzywniakach dynie – teraz są już prawie wszędzie, coraz większe i bardziej pomarańczowe. To akurat mi się podoba. Kocham dynię – na surowo, pieczoną, gotowaną, w potrawkach, jako zupa i na słodko. Jak tylko się da 🙂
Więc dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych, które mieszczą się w dużej i bardzo eksploatowanej przeze mnie kategorii „pieczona kasza z pieczonymi warzywami” :P.
W każdym razie ten obiad bazuje na połączeniu różnych smaków- kasza jest rozgrzewająca, intensywna i lekko pikantna, za to dynia jest delikatna, słodko-słona z połączeniu ze swoim najlepszym towarzyszem- mlekiem kokosowym :).
Zapiekany pęczak z dynią
Składniki
3/4 szklanki pęczaku
4 marchewki
2-3 ziemniaki
1 kg dyni
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chilli
1 czubata łyżeczka cukru
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pęczak gotujemy w 1,5 szklanki wody tak długo, aż wchłonie całą wodę.
- Marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez 5 minut.
- Następnie w jednej misce łączymy ze sobą kaszę i podgotowane warzywa i zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem ( mieszamy ze sobą po kolei: 1 łyżkę oleju, słodką paprykę, musztardę, chilli, kminek, sól, pieprz na końcu dodając wodę).
- Zawartości miski przesypujemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 minut.
- Jeśli skórka dyni jest twarda, obieramy ją, wyjmujemy ze środka warzywa nasiona i miąższ kroimy na kawałki. Dynię także podgotowujemy na parze przez około 5 minut- ja ją wrzuciłam zaraz po marchewce i ziemniakach, na to samo sito :).
- Podgotowaną dynię wykładamy na blaszkę, polewamy lekko 1 łyżką oleju i posypujemy solą ( można lekko przemieszać dynię ręką). Blaszkę wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, w zależności jak młoda i delikatna jest dynia.
- Kiedy wszystko już będzie gotowe, przekładamy pęczak i dynię na talerz, dodajemy trochę kokosowej śmietanki i wcinamy 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana