Dzisiejsze danie jest idealnym przykładem szybkiego, super prostego, ale za to przepysznego jedzenia.
Długo nie ulegałam modzie na topinambur, ale kiedy pojawił się w moim warzywniaku (w cenie 4,50 zł na kilo), moja ciekawość wygrała. W domu szybko nazwali to warzywo tamburynem, a ja średnio wiedziałam, co to tak naprawdę jest. Dopiero po przygotowaniu makaronu, znajomy oświecił mnie, jest jest to korzeń słonecznika. O ile surowy nie ma za dużo smaku, to w zapiekance spisał się świetnie- pozostał chrupki i soczysty. W połączeniu ze smakiem kopru i czosnku stworzył idealne danie 🙂
Zapiekanka z topinamburem
4
20
minutes25
minutes490
kcalSkładniki
300 g makaronu durum
450 g topinamburu
1 duży por
4 łyżki oleju
2 pęczki kopru
2 ząbki czosnku
3 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy al dente. Topinambur obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Pora myjemy dokładnie, przekrajamy wzdłuż na pół i szatkujemy na półtalarki.
- Olej rozgrzewamy na patelni, następnie smażymy pora na małym ogniu przez około 10 minut. ( w trakcie można dodać soli, żeby szybciej puścił wodę; jeśli zacznie się robić brązowy, należy zmniejszyć ogień). Na koniec smażenia dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Koper szatkujemy drobno. W dużej misce łączymy ugotowany makaron, surowy topinambur, pora, posiekany koper, nasiona słonecznika, 1/2 szklankę wody oraz sól i pieprz.
- Makaron przekładamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni pieca na ok 20-25 minut. Kiedy makaron się zarumieni, wyciągamy naczynie z piekarnika. Całość tniemy na kawałki i podajemy na gorąco, najlepiej z surówką :).
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana