Smaczne kotlety sojowe

Długo szukałam smacznego przepisu na kotlety sojowe. W sumie głównie z myślą o gotowaniu dla mojej rodziny – żebym miała łatwo dostępną alternatywę mięsa, która jest niedroga i prosta do własnych modyfikacji. Po latach mogę Wam podrzucić sprawdzony i smaczny przepis, który możecie dalej wykorzystać wedle własnego uznania.

Tego typu przepisy w moim uznaniu są zdrowe, bo:

  • soja jest zdrowa i nie jest to żadna kontrowersja – to dobrze przebadany strączek, o udowodnionym pozytywnym wpływie na zdrowie,
  • kotlety są zrobione z odtłuszczonej mąki sojowej w procesie ekstruzji, więc ich poziom przetworzenia można porównać do chrupek kukurydzianych, czyli w mojej ocenie: niewielki poziom przetworzenia,
  • pozwalają swobodną modyfikację i kontrolę ostatecznych wartości odżywczych: ilości i jakości tłuszczu, ilości soli oraz innych dodatków,
  • mają dobrą gęstość odżywczą i kaloryczną: pozwalają na proste zbilansowanie zdrowego posiłku z ich użyciem.


Jak smakują? Wątpię, że jak mięso, ale myślę, że są ich dobrą alternatywą w analogicznych posiłkach i jest to najsmaczniejsza odsłona kotleta sojowego, jaką mi się udało wyprodukować 🙂


Spróbujesz? Zapisz ten przepis i daj znać, jak Ci wyszły!

Zdrowa „wędlina” roślinna – wartości odżywcze w 1 porcji (1/6 całości)

  • 195 kcal
  • 17,8 g białka
  • 14 g węglowodanów
  • 8,8 g tłuszczu (w tym 0,65bg kwasów nasyconych)
  • 0mg cholesterolu
  • 2,8 mg żelaza
  • 117 mg wapnia
  • 885 mg potasu
  • 103,2 mcg folianów
  • Oprócz tego pełen zestaw witamin z gr B (oprócz B12 oczywiście)

Smaczne kotlety sojowe

Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

minutes
Gotowanie

1

hour 
Kaloryczność

195

kcal

Kaloryczność jest podana dla jednej porcji (100g).

Składniki

  • 2 paczki kotletów sojowych (200g)

  • 50 ml oleju

  • 50 ml sosu sojowego jasnego

  • 10 ml octu jabłkowego

  • 1 łyżka słodziwa (cukier/erytrol/syrop klonowy)

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • czosnek wedle uznania

Sposób przygotowania

  • Namocz kotlety sojowe. Zalej je gorącym bulionem i mocz minimum dwa razy dłużej, niż zaleca producent. Dzięki temu będą miękkie i bez twardych, gumowych fragmentów.
  • Odsącz i pokrój. Po dokładnym namoczeniu odcedź kotlety i pokrój je w paski. Dobrze namoczone powinny kroić się z łatwością.
  • Zamarynuj. W sporej misce wymieszaj wszystkie przyprawy i olej. Do marynaty dodaj kotlety i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.
  • Upiecz. Rozłóż krajankę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w 150°C (góra-dół).
  • Przemieszaj. Dla lepszego smaku i konsystencji przemieszaj kotlety co 20–30 minut , aby równomiernie się zarumieniły.
  • Podawaj jak chcesz! Gotową krajankę możesz jeść prosto z blaszki, we wrapie, jako dodatek do gulaszu w sałatce gyros lub bowlach.

Okiem dietetyka

  • Ten produkt składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o produkt pełnoziarnisty, dobre tłuszcze i warzywa.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Na zdrowie i smacznego,
Diana

Dodaj komentarz