Szybkiej kuchni wegańskiej ciąg dalszy :). Pamiętam, że kiedyś moja koleżanka zrobiła te placki na jakąś imprezę klasową i stały się hitem. Wszyscy je wcinali z keczupem.
Ostatnio w trakcie przygotowań do egzaminu, nie miałam czasu, żeby nawet pójść do sklepu na zakupy, więc wykorzystywałam resztki resztek, które jeszcze miałam pod ręką. W taki sposób zjadłam świetną zupę ziemniaczaną z majerankiem, a na drugie danie wygrzebałam ostatnią puszkę kukurydzy i już miałam ją zjeść prosto z puszki z sosem chilli, kiedy sobie przypomniałam o placuszkach z liceum :).
I w ten sposób, zupełnym przypadkiem, zjadłam świetny obiad – do tego jeszcze nawet się szarpnęłam na zrobienie czegoś do placków- padło na twarożek z sezamu.
Placki z kukurydzy z wegańskim twarożkiem
Składniki
- Na placuszki:
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki pociętego szczypiorku
1/2 cebuli
4 łyżki mąki pszennej razowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
szczypta chilli
sól, pieprz
- Na twarożek:
3 czubate łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki pociętego szczypiorku
sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Odsączoną kukurydzę przesypujemy do miski razem ze szczypiorkiem, poszatkowaną cebulą, mąką pszenną i ziemniaczaną i przyprawami. Wszystko mieszamy, żeby składniki się równomiernie rozprowadziły, a następnie dolewamy wodę, cały czas mieszając.
- Kiedy konsystencja będzie na tyle luźna, że ciasto można bez problemu nabierać łyżką, smażymy placki na rozgrzanej patelni (fajna wielkość powstaje, jeśli nałożycie kopiastą łyżkę ciasta na patelnię i lekko rozprowadzicie, żeby placek nie był grubszy, niż 1,5cm). Ja użyłam patelnię teflonową, więc nie potrzebowałam oleju. Placuszki rumienimy z obydwu stron.
- Słonecznik i sezam wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem tak, żeby wody było jeszcze o 1 cm więcej, niż ziaren. Pozostawiamy je do nasączenia na oko 1/2 godziny. Po tym czasie zlewamy pozostałą w kubku wodę i przesypujemy ziarna do pojemnika do blendowania.
- Dodajemy tam jeszcze sok z cytryny, musztardę i olej i blendujemy ok 5 minut, aż konsystencja będzie gładka i zwarta. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy (podczas blendowania) dodawać łyżkami wodę.
- Na koniec dodajemy szczypiorek (+ew. drobno pociętą cebulę), sól i pieprz.
Placki jemy posmarowane twarożkiem i cieszymy się bardzo kolorowym daniem 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.
Smacznego! Diana
Ile gram puszka kukurydzy?
Po odcedzeniu ok 280-300g 🙂
Absolutnie przepyszne, wlasnie jestem w trakcie jedzenia :)))
Twarozek nastepnym razem wyladuje na kanapce 🙂
Dzieki za cudowny przepis :*
Super 🙂
Już niedługo wrzucę przepis na twarożek kanapkowy z prawdziwego zdarzenia 😉
Jutro koniecznie sobie przyrządzę, i dołożę do tego wielką michę chrupiącej surówy :)))
Świetny przepis!
Bez porządnej surówy nie ma obiadu 😀
Tego szukałam 🙂
Wspaniałe… Tego szukałam 😀
Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad 🙂