Pieczone tofu w marynacie

Pieczone tofu w marynacie

Pieczone tofu w marynacie

Dzisiaj przepis na tofu w przepysznej marynacie. Jest to świetny pomysł na zdrowy obiad, ale idealnie nada się też na grilla, czy jako „wkładka” do burgera 🙂 Osobiście uwielbiam tofu, a to pieczone chyba najbardziej. Z góry jest spieczone i ma twardą skórkę, a w środku robi się miękkie i delikatne.

Pomimo tego, że tofu musi kilka godzin poleżeć w marynacie, uważam, że jest to mało praco- i czasochłonny przepis. Zrobić marynatę to kwestia 3 minut, później tofu już się samo piecze ;P Za to w ten sposób przygotowane uzyskuje przepyszny, intensywny smak i świetną konsystencję bez smażenia i używania dużej ilości tłuszczu.

Ja swoje tofu podałam z kaszą pęczak duszoną z porem i liśćmi dojrzałego szpianku. Wyraziste kotleciki w połączeniu z delikatnym, lekko słodkim jęczmieniem dla mnie były super-obiadem i strzałem w dziesiątkę 🙂

Pieczone tofu w marynacie

Porcje

2

Przygotowanie

4

hours 
Pieczenie

30

minutes
Kaloryczność

260

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie 2 porcji tofu. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe produkty, bez dodatków tj. warzywa, kasza, czy pieczywo.

Składniki

  • 300 g tofu naturalnego

  •  2 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka musztardy

  •  2 łyżki oleju

  •  łyżka soku z cytryny

  •  1/4 szklanki wody

  •  2 posiekane ząbki czosnku

  •  1/2 posiekanej papryczki chilli

  •  mała garstka kolendry

  • 1/2 łyżeczka kardamonu

  • 1/3 łyżeczki imbiru

  • łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania

  • Sos sojowy, musztardę, olej i sok z cytryny mieszamy razem w miseczce. Następnie dodajemy posiekane/zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli, kolendrę i przyprawy. Na koniec marynatę rozcieńczamy ok 1/3 szklanki ciepłej wody.
  • Tofu kroimy w plastry, przekładamy do małego, szczelnego opakowania, zalewamy marynatą, zamykamy i wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.
  • Po tym czasie tofu razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Równie dobrze możemy też je usmażyć na patelni, lub wrzucić na grilla.
  • W takiej postaci możemy zjeść tofu razem z fajnym, łagodnym dodatkiem zbożowym na obiad. Można też je wykorzystać do burgera, czy zabrać ze sobą na grilla 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Pieczone tofu w marynacie

Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. mmm wypróbuje 🙂

  2. Robiłam tofu dwukrotnie, jest rewelacyjne!!!

Dodaj komentarz