Fasolka po bretońsku

Ostatnio na nowo rozkochałam się w Pięknym Jasiu (brzmi to trochę dziwnie, przyznacie? :P). Robię z niego pasty, podsmażam w sosie na patelni, dorzucam do zup. Sprawdza się idealnie. Ma delikatny smak, a mój organizm trawi go, jakby to były pomidory.

Już drugi raz w tym tygodniu zrobiłam także fasolkę po bretońsku. Wyszła przepyszna, bardzo aromatyczna i syta. W oryginalnym przepisie używa się drobnej białej fasoli, ale ja musiałam trochę namieszać 😉 Dziwię się, że zapomniałam tą potrawę na tak długo. Jest idealnym przykładem dobrego, zdrowego, wegańskiego obiadu. A co zamiast tradycyjnej kiełbasy i boczku? Wędzone tofu, chlust sosu sojowego i wędzona słodka papryka.
Fasolka po bretońsku rządzi!

Fasolka po bretońsku

Porcje

3

Przygotowanie

10

minutes
Gotowanie

25

minutes
Kaloryczność

350

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji fasolki. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku pieczywa, czy ziemniaków.

Składniki

  • 3 szklanki fasoli gotowanej (np. drobny jaś)

  • 1 cebula

  • 1/2 kostki tofu wędzonego (ja użyłam Polsoi)

  • 2 łyżki oleju

  • 2 liście laurowe

  • 2 kulki ziela angielskiego

  • 1 puszka pomidorów krojonych (lub 700 g świeżych pomidorów)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania

  • Cebulę, pokrojone w kostkę tofu, ziele angielskie i liście laurowe smażymy na oleju z dodatkiem soli. Kiedy wszystko już się zarumieni i będzie ładnie pachnieć, dolewamy pomidory w puszce i doprawiamy resztą przypraw.
  • Sos gotujemy ok. 10-15 minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy przepłukaną i odsączoną fasolę i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Fasolkę po bretońsku podajemy na ciepło z chlebem, a najlepiej z grzankami 😉 Chodzą słuchy, że fasolka najlepiej smakuje na drugi dzień. Tej wiadomości nijak nie jestem w stanie potwierdzić, bo cały garnek zostaje pożarty w ciągu kilku godzin ;P.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Monika Kryger

    Obłędna jest. Z każdym dniem lepsza. Ja jem parę dni to wiem. Najlepsza ze wszystkich przepisów jakie próbowałam. Tofu używam z Rossmana. Nie wiem jak z innym by smakowało, ale to tofu i papryką wędzona robi chyba TEN smak.

  2. właśnie z wędzonym tofu smakuje mi najbardziej, uwielbiam tą fasolkę i koniecznie zrobię według Twojego pomysłu 🙂

Dodaj komentarz