Krem orzechowy


Prostszego przepisu chyba jeszcze nigdy nie zamie艣ci艂am 馃檪
Zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e postanowi艂am zrobi膰 w ko艅cu sama mas艂o orzechowe. I faktycznie- mega prosta sprawa (odkry艂am przy okazji, 偶e orzechy typu light zupe艂nie si臋 do tego nie nadaj膮- po zblendowaniu powsta艂o mi co艣 w stylu budyniu orzechowego). Z czasem co raz wi臋cej eksperymentowa艂am z fistaszkami w kuchni, a偶 uda艂o mi si臋 wyprodukowa膰 co艣 na kszta艂t delikatnego kremu orzechowego. Ju偶 w g艂owie zapisa艂am sobie mentaln膮 notatk臋, 偶eby wykorzysta膰 go przy okazji robienia deser贸w, a na ten moment orzechowa pasta posz艂a na kanapki 馃檪
Krem jest o wiele delikatniejszy ni偶 mas艂o orzechowe, ma r贸wnie dobry smak i to co mi si臋 podoba- nie jest tak t艂usty.

Sk艂adniki:

  • 1,5 szklanki orzech贸w ziemnych pra偶onych
  • 聽3/4 szklanki ciep艂ej wody
  • 聽s贸l


Orzechy przesypujemy do wysokiego pojemnika, zalewamy je wod膮 i blendujemy- im d艂u偶ej, tym b臋dziemy widzie膰, 偶e masa robi si臋 co raz bardziej g艂adka i kremowa. Nie obci膮偶a to blendera tak, jak robienie mas艂a orzechowego i trwa te偶 znacznie kr贸cej- mi to zaj臋艂o nieca艂e 5 minut. Na koniec krem orzechowy przek艂adamy do zamykanego pojemnika i wk艂adamy do lod贸wki na 2-3 godziny, 偶eby si臋 dobrze sch艂odzi艂 i jeszcze bardziej zg臋stnia艂.
Krem smakuje 艣wietnie na s艂ono, z warzywami i ze s艂odkimi konfiturami 馃檪


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Oooo…!!!To co艣 dla mnie!!! Uwielbiam mas艂o orzechowe ale z powodu wysokiej kaloryczno艣ci bardzo rzadko go u偶ywam. Je艣li krem posmakuje to znowu wpadn臋 w na艂贸g 馃槈

Dodaj komentarz