Każdy pewnie ma grono swoich ulubionych przepisów, które idealnie się sprawdzają, kiedy nie mamy za dużo czasu. Dla mnie właśnie takimi potrawami obiadowymi są makaron w sosie pomidorowo-paprykowym, czy kasza z warzywami z patelni w sosie orzechowym. Z przepisów na śniadania ostatnio króluje dzisiejsza pasta. Wrzucam większość składników do garnka i gotuję wieczorem, a rano całość blenduję, lekko doprawiam i mam już coś, czym mogę posmarować kanapki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji ma świetną konsystencję i super smak 🙂
Bajecznie prosta pasta z soczewicy
5
30
minutes5
minutes238
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 5 porcji pasty. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku pieczywa.
Składniki
pół szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100g)
pół szklanki kaszy jaglanej (ok.100g)
5 czubatych łyżek orzechów ziemnych
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania
- Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, orzechy, rozgniecione ząbki czosnku i łyżeczkę soli.
- Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza i soczewica ugotują się na miękko, a cała woda zostanie wchłonięta. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie, a całość odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie przekładamy masę do wysokiego naczynia i blendujemy na gładko z dodatkiem kuminu i oliwy. Na koniec doprawiamy pastę solą i sokiem z cytryny.
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego, Diana
Niestety wszystko zasłaniają zdjęcia. Przepisu nie widać.
Czy mogę poprosić screena? Z jakiego urządzenia Pani korzysta?
Takie pasty są uniwersalne, smaczne i do wszystkiego pasują 🙂 A jak ładnie ujęłaś ją na zdjęciach!
najbardziej kusi mnie tutaj ten dodatek orzeszków <3 w każdym razie, każdy przepis na pastę jak najbardziej mile widziany 🙂 uwielbiam!