Bajecznie prosta pasta z soczewicy

Każdy pewnie ma grono swoich ulubionych przepisów, które idealnie się sprawdzają, kiedy nie mamy za dużo czasu. Dla mnie właśnie takimi potrawami obiadowymi są makaron w sosie pomidorowo-paprykowym, czy kasza z warzywami z patelni w sosie orzechowym. Z przepisów na śniadania ostatnio króluje dzisiejsza pasta. Wrzucam większość składników do garnka i gotuję wieczorem, a rano całość blenduję, lekko doprawiam i mam już coś, czym mogę posmarować kanapki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji ma świetną konsystencję i super smak 🙂

Bajecznie prosta pasta z soczewicy

Porcje

5

Przygotowanie

30

minutes
Blendowanie

5

minutes
Kaloryczność

238

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 5 porcji pasty. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, bez dodatku pieczywa.

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100g)

  • pół szklanki kaszy jaglanej (ok.100g)

  • 5 czubatych łyżek orzechów ziemnych

  • 1 liść laurowy

  • 2 kulki ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka soku z cytryny

  • sól

Sposób przygotowania

  • Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, orzechy, rozgniecione ząbki czosnku i łyżeczkę soli.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza i soczewica ugotują się na miękko, a cała woda zostanie wchłonięta. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie, a całość odstawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie przekładamy masę do wysokiego naczynia i blendujemy na gładko z dodatkiem kuminu i oliwy. Na koniec doprawiamy pastę solą i sokiem z cytryny.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Niestety wszystko zasłaniają zdjęcia. Przepisu nie widać.

  2. Takie pasty są uniwersalne, smaczne i do wszystkiego pasują 🙂 A jak ładnie ujęłaś ją na zdjęciach!

  3. najbardziej kusi mnie tutaj ten dodatek orzeszków <3 w każdym razie, każdy przepis na pastę jak najbardziej mile widziany 🙂 uwielbiam!

Dodaj komentarz