Dzisiaj przepis na banalnie prosty i smaczny obiad. Na co dzień nie jadam ziemniaków – o wiele bardziej wolę kaszę, makarony i ryż. Jednak raz na jakiś czas, kiedy w lodówce pustka, a chęci na zakupy brak, robię pieczone ziemniaki 😉 W takiej formie je uwielbiam, zwłaszcza teraz, kiedy na wyciągnięcie ręki są młode, małe ziemniaczki.
Do nich przygotowałam, po raz pierwszy w swoim życiu tzatziki. Dużo o nich słyszałam i postanowiłam je zweganizować. Trudno nie było. Zamiast jogurtu greckiego użyłam zbledowane tofu z mlekiem. Nie miało idealnie kremowej konsystencji jogurtu, ale wg moich współtowarzyszy obiadu, smak wyszedł taki sam 🙂
Pieczone młode ziemniaki i tzatziki
3
15
minutes20
minutes460
kcalCały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.
Składniki
- Na pieczone ziemniaki:
ok kilograma młodych ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
- Na tzatziki:
200 g tofu naturalnego (jeśli masz dostęp do naturalnego jogurtu roślinnego, użyj go około 350g)
1/2 szklanki mleka sojowego
300 g ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Najlepiej ustawić tryb opiekania z góry.
- Ziemniaki myjemy i czyścimy szczotką lub gąbką ze skórek. Następnie gotujemy je na parze, aż będą „al dente” (ok 10-15 minut).
- Ziemniaki odlewamy z wody i mieszamy z oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny zrobić się rumiane i spieczone z góry.
- W międzyczasie przygotowujemy tzatziki. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami, następnie solimy je lekko, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Tofu i mleko sojowe blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko najlepiej dolewać częściami, żeby sos nie stał się zbyt rzadki. Starte ogórki odciskamy z wody i mieszamy z kremem z tofu.
- Na koniec tzatziki przyprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Ziemniaki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ze schłodzonymi tzatzikami 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana