Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Dzisiaj przepis na banalnie prosty i smaczny obiad. Na co dzień nie jadam ziemniaków – o wiele bardziej wolę kaszę, makarony i ryż. Jednak raz na jakiś czas, kiedy w lodówce pustka, a chęci na zakupy brak, robię pieczone ziemniaki 😉 W takiej formie je uwielbiam, zwłaszcza teraz, kiedy na wyciągnięcie ręki są młode, małe ziemniaczki. 

Do nich przygotowałam, po raz pierwszy w swoim życiu tzatziki. Dużo o nich słyszałam i postanowiłam je zweganizować. Trudno nie było. Zamiast jogurtu greckiego użyłam zbledowane tofu z mlekiem. Nie miało idealnie kremowej konsystencji jogurtu, ale wg moich współtowarzyszy obiadu, smak wyszedł taki sam 🙂

Pieczone młode ziemniaki i tzatziki

Porcje

3

Przygotowanie

15

minutes
Pieczenie

20

minutes
Kaloryczność

460

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 3 porcji. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • Na pieczone ziemniaki:
  • ok kilograma młodych ziemniaków

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • Na tzatziki:
  • 200 g tofu naturalnego (jeśli masz dostęp do naturalnego jogurtu roślinnego, użyj go około 350g)

  •  1/2 szklanki mleka sojowego

  •  300 g ogórków gruntowych

  •  3 ząbki czosnku

  •  2 łyżki posiekanego koperku

  •  1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy

  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Najlepiej ustawić tryb opiekania z góry.
  • Ziemniaki myjemy i czyścimy szczotką lub gąbką ze skórek. Następnie gotujemy je na parze, aż będą „al dente” (ok 10-15 minut).
  • Ziemniaki odlewamy z wody i mieszamy z oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Wysypujemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny zrobić się rumiane i spieczone z góry.
  • W międzyczasie przygotowujemy tzatziki. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami, następnie solimy je lekko, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  • Tofu i mleko sojowe blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko najlepiej dolewać częściami, żeby sos nie stał się zbyt rzadki. Starte ogórki odciskamy z wody i mieszamy z kremem z tofu.
  • Na koniec tzatziki przyprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ziemniaki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ze schłodzonymi tzatzikami 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz