Prostszego przepisu chyba jeszcze nigdy nie zamieściłam 🙂
Zaczęło się od tego, że postanowiłam zrobić w końcu sama masło orzechowe. I faktycznie- mega prosta sprawa (odkryłam przy okazji, że orzechy typu light zupełnie się do tego nie nadają- po zblendowaniu powstało mi coś w stylu budyniu orzechowego).
Z czasem coraz więcej eksperymentowałam z fistaszkami w kuchni, aż udało mi się wyprodukować coś na kształt delikatnego kremu orzechowego. Już w głowie zapisałam sobie mentalną notatkę, żeby wykorzystać go przy okazji robienia deserów, a na ten moment orzechowa pasta poszła na kanapki 🙂
Krem jest o wiele delikatniejszy niż masło orzechowe, ma równie dobry smak i to co mi się podoba- nie jest tak tłusty.
Krem orzechowy
Składniki
1,5 szklanki orzechów ziemnych prażonych
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
Sposób przygotowania
- Orzechy przesypujemy do wysokiego pojemnika, zalewamy je wodą i blendujemy- im dłużej, tym będziemy widzieć, że masa robi się co raz bardziej gładka i kremowa. Nie obciąża to blendera tak, jak robienie masła orzechowego i trwa też znacznie krócej- mi to zajęło niecałe 5 minut.
- Na koniec krem orzechowy przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze schłodził i jeszcze bardziej zgęstniał.
Krem smakuje świetnie na słono, z warzywami i ze słodkimi konfiturami 🙂
Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.
Smacznego!
Diana
Oooo…!!!To coś dla mnie!!! Uwielbiam masło orzechowe ale z powodu wysokiej kaloryczności bardzo rzadko go używam. Jeśli krem posmakuje to znowu wpadnę w nałóg 😉