Zupa krem z kukurydzy

Nigdy wcześniej nie jadłam zupy kremu z kukurydzy. Często wydawało mi się, że może być za słodka. Jednak postanowiłam spróbować. I wyszła świetna- słodko-słona i pikantna- dzięki posypce z prażonych wiórków kokosowych i ostrej papryczki. Jej dodatkowym plusem jest także to, że jest bardzo sycąca.

Podczas robienia zupy Krzysiek robił mi zdjęcia i z jednej sekwencji zrobiłam gifa, jak obieram kukurydzę 😛 Mam mokre włosy, jestem cała w nieładzie, ale w sumie wyszło śmiesznie 🙂

Zupa krem z kukurydzy

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy

  • 1 duży ziemniak

  • 1 cebula

  • 1 duży korzeń pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1,5 l wody

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 płaska łyżeczka imbiru

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • 1/2 czerwona papryka/ 1 ostra papryczka

Sposób przygotowania

  • W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Pietruszkę obieramy, tniemy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Następnie wszystko zalewamy 1,5l wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe.
  • W tym czasie obieramy kukurydzę i ścinamy ziarna z kolby i dorzucamy do garnka razem z obranym i pokrojonym ziemniakiem. Zupę gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.
  • Po tym czasie do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i imbir. Zupę miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy ją solą.
  • Przed podaniem zupy na patelni prażymy wiórki kokosowe z drobno pokrojoną papryczką – mi pasowała ostra, ale zwykła słodka papryka też będzie pasować. Gorącą zupę podajemy z kokosowo-paprykową posypką i wcinamy 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Dodaj komentarz