Zawijańce z kremową jaglanką


Witam po dłuższej przerwie :). Sesja i paskudne zapalenie oskrzeli już na szczęście za mną. Przede mną piękne dwa tygodnie przerwy międzysemestralnej. Mam już zaplanowaną masę nowych przepisów i infografikę. W ciągu najbliższych dni chcę także przygotować przykładowy dzienny jadłospis wegański. Skomponuję go na 2000 kcal, oczywiście będzie spełniał zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Ładnie go opiszę i sfotografuję :).
Dzisiaj wrzucam przepis na przepyszny pomysł na obiad. Sycące zawijasy z ciasta francuskiego z delikatnym nadzieniem z kaszy jaglanej. Kupiłam niedawno wegański ser żółty i postanowiłam jego część użyć do nadzienia. W ten sposób uzyskałam kremowy, lekko serowy farsz, który idealnie pasował do surówki z ostrej w smaku rukoli. Jeśli nie macie w domu wegańskiego sera, ani płatków drożdżowych, po prostu pomińcie ten składnik. Sama bardzo rzadko kupuję wegańskie zastępniki mięsa, czy sera – na co dzień jest mi zwyczajnie nie po drodze do sklepów z takimi produktami. Z drugiej strony wiem też, że tego rodzaju produkty są dostępne głównie w sklepach internetowych, więc staram się ich zazwyczaj nie używać w swoich przepisach.

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  •  100 g kaszy jaglanej
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  •  1 marchewka
  •  1 pietruszka
  •  1/2 pora
  •  1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 100 g sera wegańskiego (zamiennie można użyć 1 łyżkę płatków drożdżowych)
  • sól, pieprz


Kaszę jaglaną gotujemy na miękko. W rondlu, na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego pora, marchewkę, pietruszkę i paprykę. Po kilku minutach zalewamy warzywa bulionem i dodajemy ugotowaną kaszę. Całość mieszamy, przyprawiamy i zostawiamy na ogniu, aż odparuje zbędna woda. Na koniec dodajemy starty wegański ser, albo płatki drożdżowe (oczywiście można też te składniki zupełnie pominąć). Odstawiamy masę do ostygnięcia.
Na blaszce rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy równomiernie farsz. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszej krawędzi i następnie tniemy na 3-4 cm kawałki. Zawijańce rozkładamy z kilkucentymetrowymi odstępami na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Powinny się piec ok. 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Wyglądają smakowicie ,a pewnie smakują jeszcze lepiej…… nie mogę doczekać się na jadłospis……pozdrawiam

  2. Wow! Super. Ostatnio zrobilam warzywa wg. Twojego przepisu. Tak szybko zniknely, ze nie zostalo nic na sfotografowanie i dodanie na mojego bloga. Takie zawijasy tez przygotuje 😉

  3. Jaglanki w takiej postaci jeszcze nie jadłam 😉 Całość z pewnością smakowała cudownie 😉

  4. Jaką wagę/wymiary miało ciasto francuskie? 🙂

Dodaj komentarz