Zawijańce z ciasta francuskiego


Dzisiaj przepis na szybkie, ale bardzo smaczne danie. Zawijańce z ciasta francuskiego z farszem z pora, pieczarek, pietruszki i granulatu sojowego. Są bardzo syte, idealne na kolację po długim, zimnym dniu. Świetnie pasują z chrupiącymi i soczystymi sałatkami.
Zachęcam Was do spróbowania, a ja tymczasem idę sobie zrobić kubek ciepłej herbaty i nadal będę się zastanawiać, czemu wyżynające się ósemki muszą tak bardzo boleć.

Składniki:

  •  1 rulon ciasta francuskiego
  •  1 por
  •  2 duże korzenie pietruszki
  •  50g granulatu sojowego
  •  6 pieczarek
  •  1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu i czekamy, aż zmięknie. W międzyczasie przygotowujemy pora- odkrawamy twarde, zielone liście, nakrajamy go od góry i płuczemy dokładnie pod wodą. Pokrojonego drobno pora smażymy na oliwie w głębokiej patelni/rondlu i kiedy już się zeszkli i puści wodę dorzucamy na ogień obraną i drobno pokrojoną pietruszkę, pieczarki i odsączony granulat. Całość smażymy, aż odparuje większość wody. Na koniec dodajemy mielony len, musztardę, sos sojowy, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Rondel zdejmujemy z ognia i czekamy, aż farsz przestygnie.
Ciasto francuskie rozwijamy, następnie na całości rozkładamy jednolicie zimny (!) farsz. Ja oczywiście zapomniałam, że przy styczności z gorącym ciasto francuskie się zaczyna topić i rozpadać, więc miałam chwilowy alarm. Na szczęście szybka interwencja Krzyśka i wspólne próby uratowały danie 🙂 Ciasto zwijamy wzdłuż krótszej krawędzi w rulono-roladę i następnie tniemy ją na 3-cm kawałki. Zawijańce rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach.
Ja danie podałam z sałatką z surowego kalafiora, cebuli, pomidora, kiełków rzodkiewki i sosem vinegret.


Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz