Pobarszczowe zasmażane buraki


Gotowanie wigilijnego barszczu oznacza, że co roku odławiamy 2 kg ugotowanych buraków, żeby uzyskać klarowną zupę. W tym roku postanowiłam je wykorzystać do przygotowania innej potrawy. Wiórki buraka po odsączeniu mają intensywny zapach goździków, owoców jałowca i czosnku. Stwierdziłam, że warto je połączyć z czymś łagodniejszym w smaku – mleko kokosowe nadawało się idealnie. Zasmażone buraczki mają cudowny, świąteczny smak i są bardzo delikatne, świetnie się nadają jako dodatek do potraw.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych startych na wiórki buraków
  •  3 łyżki oleju
  •  2 łyżki mąki
  •  2 łyżki wody
  •  1,5 łyżki octu
  •  4 łyżki mleka kokosowego
  •  sól, pieprz


Ugotowane buraki odsączamy od barszczu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy buraki, wodę i ocet. Całość mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Patelnię odstawiamy z ognia i na koniec dodajemy gęste mleko kokosowe, sól, pieprz i w razie potrzeby łyżeczkę cukru. Buraczki podajemy na ciepło lub schłodzone.



Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. A ja te wszystkie buraczki z barszczu wyjadam aż się skończą, uwielbiam je 🙂 Twoja sałatka wygląda smakowicie, tylko ja nie lubię octu w żadnych potrawach, więc musiałabym ją zmodyfikować 🙂

Dodaj komentarz