Wieniec drożdżowy palce lizać

Wieniec drożdżowy palce lizać

Wieniec drożdżowy palce lizać

Wegańskie ciasta drożdżowe nigdy mnie nie rozczarowują, a zwłaszcza dzisiejsze. Jest przepyszne, delikatne i lekko lepkie od kremu śliwkowo-kakaowego. W formie wieńca prezentuje się bardzo urodziwie, ale równie dobrze możecie je zrobić jako rogaliki drożdżowe, czy zawijańce. Jest to chyba mój ulubiony przepis zarówno na ciasto drożdżowe, jak i na krem. Połączone razem stanowią duet idealny.

Wieniec drożdżowy palce lizać

Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kaloryczność

215

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 12 porcji drożdżówki (wieniec kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 części). Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1 szklanka mleka roślinnego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki musu owocowego (jabłkowego, dyniowego… lub 2 łyżki zblendowanego banana)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ok 3 szklanek mąki pszennej

  • Na krem śliwkowo-kakaowy:
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych (około 150 g)

  •  2 łyżki kakao

  •  2 łyżki mleka roślinnego

  •  1 łyżka oleju

  • dodatkowo: garść orzechów, 1/4 szklanki cukru, 1 banan

Sposób przygotowania

  • Lekko podgrzane mleko roślinne mieszamy w sporej misce razem z olejem, drożdżami, musem owocowym, 2 łyżkami cukru, solą i cynamonem.
  • Następnie dodajemy mąkę po pół szklanki na raz, cały czas mieszając łyżką. W momencie kiedy ciasto robi się za gęste, zaczynamy wyrabiać je rękami.
  • Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, ale nadal będzie sprężyste i wilgotne, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika podgrzanego do 50 stopni 🙂
  • W międzyczasie przygotowujemy krem (powidła, kakao, mleko i olej mieszamy dokładnie do powstania jednolitej konsystencji).
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm. Blat musi być wcześniej dobrze oprószony mąką, żeby ciasto na pewno się nie przyklejało do jego powierzchni. Na zewnętrznej części rozsmarowujemy krem śliwkowo-kakaowy, rozsypujemy pokrojonego w kostkę banana i na koniec posypujemy całość cukrem.
  • Ciasto zwijamy jak roladę, zaginając i rolując dłuższą część ciasta. Następnie gotowy rulon przecinamy nożem wzdłuż na pół, obie połówki kładziemy tak, żeby rozcięte warstwy były położone do góry. Następnie przeplatamy ciasto jak warkocz i łączymy jego końce ze sobą, formując okrąg. Jeśli nadal średnio wiesz, jak to zrobić, na dole umieściłam link do bloga, gdzie jest to pięknie pokazane na fotografiach.
  • Warkocz na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i dajemy mu wyrosnąć kolejne 20-30 minut. Po tym czasie pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około pół godziny. Najlepiej smakuje na ciepło, więc zbieramy doborowe grono konsumentów i wcinamy czym prędzej 😛
    Jak skręcać wieniec? Tutaj jest to pięknie pokazane: LINK 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Wieniec drożdżowy palce lizać
Wieniec drożdżowy palce lizać

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz