Wieniec drożdżowy palce lizać

Wieniec drożdżowy palce lizać

Wieniec drożdżowy palce lizać

Wegańskie ciasta drożdżowe nigdy mnie nie rozczarowują, a zwłaszcza dzisiejsze. Jest przepyszne, delikatne i lekko lepkie od kremu śliwkowo-kakaowego. W formie wieńca prezentuje się bardzo urodziwie, ale równie dobrze możecie je zrobić jako rogaliki drożdżowe, czy zawijańce. Jest to chyba mój ulubiony przepis zarówno na ciasto drożdżowe, jak i na krem. Połączone razem stanowią duet idealny.

Wieniec drożdżowy palce lizać

Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kaloryczność

215

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 12 porcji drożdżówki (wieniec kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 części). Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 opakowanie drożdży instant

  • 1 szklanka mleka roślinnego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki musu owocowego (jabłkowego, dyniowego… lub 2 łyżki zblendowanego banana)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ok 3 szklanek mąki pszennej

  • Na krem śliwkowo-kakaowy:
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych (około 150 g)

  •  2 łyżki kakao

  •  2 łyżki mleka roślinnego

  •  1 łyżka oleju

  • dodatkowo: garść orzechów, 1/4 szklanki cukru, 1 banan

Sposób przygotowania

  • Lekko podgrzane mleko roślinne mieszamy w sporej misce razem z olejem, drożdżami, musem owocowym, 2 łyżkami cukru, solą i cynamonem.
  • Następnie dodajemy mąkę po pół szklanki na raz, cały czas mieszając łyżką. W momencie kiedy ciasto robi się za gęste, zaczynamy wyrabiać je rękami.
  • Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, ale nadal będzie sprężyste i wilgotne, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika podgrzanego do 50 stopni 🙂
  • W międzyczasie przygotowujemy krem (powidła, kakao, mleko i olej mieszamy dokładnie do powstania jednolitej konsystencji).
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok 0,5 cm. Blat musi być wcześniej dobrze oprószony mąką, żeby ciasto na pewno się nie przyklejało do jego powierzchni. Na zewnętrznej części rozsmarowujemy krem śliwkowo-kakaowy, rozsypujemy pokrojonego w kostkę banana i na koniec posypujemy całość cukrem.
  • Ciasto zwijamy jak roladę, zaginając i rolując dłuższą część ciasta. Następnie gotowy rulon przecinamy nożem wzdłuż na pół, obie połówki kładziemy tak, żeby rozcięte warstwy były położone do góry. Następnie przeplatamy ciasto jak warkocz i łączymy jego końce ze sobą, formując okrąg. Jeśli nadal średnio wiesz, jak to zrobić, na dole umieściłam link do bloga, gdzie jest to pięknie pokazane na fotografiach.
  • Warkocz na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i dajemy mu wyrosnąć kolejne 20-30 minut. Po tym czasie pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około pół godziny. Najlepiej smakuje na ciepło, więc zbieramy doborowe grono konsumentów i wcinamy czym prędzej 😛
    Jak skręcać wieniec? Tutaj jest to pięknie pokazane: LINK 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Wieniec drożdżowy palce lizać
Wieniec drożdżowy palce lizać

Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Cześć! Bardzo zachecający przepis, dziękuję! Mam pytanie, czy mąkę przenną można zamienić na jakąś bezglutenową? Niestety nie możemy zbóż..

Dodaj komentarz