Wega艅ski likier czekoladowy

Dzisiaj przepis, jakiego nigdy wcze艣niej tu nie by艂o, czyli na alkohol 馃槈 I do tego, na jaki alkohol! Nie jest on ani zdrowy, ani dietetyczny. Jest za to przepyszny i podbije serce ka偶dego czekoladoholika.

Pierwszy raz pi艂am go u swojej cioteczki i od czasu poznania sk艂adu, stale chodzi艂o mi po g艂owie, 偶eby zrobi膰 kiedy艣 jego wega艅sk膮 wersj臋. I ostatnio mia艂am idealn膮 do tego okazj臋: typowo babski wiecz贸r integracyjny. I tu ma艂a uwaga, je艣li ja pi艂am ten likier w towarzystwie 6 przysz艂ych dietetyk贸w i 偶adna z nas nie mia艂a nawet krztynki wyrzut贸w sumienia, to wy te偶 nie powinni艣cie ich mie膰 馃槢 Raz na jaki艣 czas trzeba zrobi膰 sobie samemu tak膮 przyjemno艣膰 馃槈

A co do samego likieru: jest oczywi艣cie bardzo czekoladowy i czu膰 w nim te偶 smak kokosa. Je艣li dobrze go sch艂odzicie, b臋dzie konsystencji kremu, kt贸ry mo偶na je艣膰 艂y偶eczk膮.

Jest to fantastyczny pomys艂 na prezent, dodatek do deser贸w albo na tak膮 gwiazd臋 wieczoru, kt贸r膮 przynosimy ze sob膮 na imprez臋, na kt贸rej chcemy troch臋 porozpieszcza膰 wszystkich wok贸艂 nas 馃檪

Wega艅ski likier czekoladowy

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Sk艂adniki

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej

  • 2 艂y偶ki cukru waniliowego

  • dodatkowo, je艣li lubicie bardzo s艂odkie s艂odko艣ci, mo偶na doda膰 3-4 艂y偶ki cukru

  • 500 ml w贸dki

  • 1/2 艂y偶eczki cynamonu

Spos贸b przygotowania

  • Mleko przelewamy (albo wyskrobujemy) z puszki do rondelka i podgrzewamy na ma艂ym ogniu. Kiedy b臋dzie bardzo ciep艂e i p艂ynne, 艣ci膮gamy rondel z ognia i dodajemy pokruszon膮 czekolad臋.
  • Ca艂y czas mieszamy wszystko 艂y偶k膮 albo trzepaczk膮, a偶 powstanie idealnie g艂adka, l艣ni膮ca i lej膮ca masa czekoladowa. Je艣li czekolada si臋 s艂abo rozpuszcza, postawcie rondelek jeszcze na chwil臋 na gaz (dos艂ownie kilkana艣cie sekund) i ponownie spr贸bujcie j膮 rozmiesza膰.
  • Na koniec dodajemy cukier waniliowy, cynamon (i ewentualnie do smaku dos艂adzamy cukrem).
  • Kiedy czekolada lekko ostygnie (b臋dzie ciep艂a, ale nie b臋dzie parzy膰), dodajemy alkohol ma艂ymi porcjami po ok. 100 ml i za ka偶dym razem dok艂adnie mieszamy, obserwuj膮c, czy likier jest g艂adki i jednolity.
  • Finito 馃檪 Likier przelewamy na butelki i ch艂odzimy w lod贸wce co najmniej 2 godziny. Tutaj wa偶na informacja: likier smakuje najlepiej, je艣li ma czas si臋 “przegry藕膰”, czyli warto mu da膰 na to przynajmniej kilka dni, a najlepiej ze 2 tygodnie.
  • Dodatkowa informacja: im likier jest ch艂odniejszy, tym staje si臋 bardziej g臋sty. Idealny jest konsystencji p贸艂p艂ynnej, takiej, 偶e ostatki pozosta艂e na 艣ciankach kieliszka trzeba skroba膰 艂y偶eczk膮 馃檪

Zastanawiasz si臋 sk膮d dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj 鈥濸rzewodnik o blogu鈥 i poznaj zasady, kt贸re s膮 fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepis贸w i komentarzy 鈥瀘kiem dietetyka鈥.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Na 艣wi臋ta robi艂am likier kawowy, r贸wnie偶 z mleka kokosowego – wyszed艂 pyszny. A teraz czas na Tw贸j czekoladowy, wygl膮da znakomicie;)

  2. Warto pisa膰 gramatury – ‘puszka’ mo偶e mie膰 r贸偶n膮 pojemno艣膰 w zale偶no艣ci od producenta.

  3. Akurat mam w domu kilka tabliczek gorzkiej czekolady 90%, btw wega艅skiej. Ten przepis to przeznaczenie. Nie lubi臋 alkoholu i rzadko pij臋 mocniejszy, ale czuj臋, 偶e to b臋dzie przepyszne! 馃檪

  4. Kurcz臋, mam do takich rzeczy s艂abo艣膰. A na zdj臋ciach wygl膮da tak wspaniale… no rozp艂ywam si臋 na sam widok 馃檪

  5. czy do takiego likieru mo偶na doda膰 w贸dk臋 smakow膮?

  6. Mam takie pytanko techniczne… wyszed艂 mi budy艅, nie likier 馃槢 Co zrobi艂am 藕le ? 馃槢

  7. Mi tak zastyg艂 w butelce w lod贸wce, 偶e nie da艂o si臋 go wydoby膰 nawet po ogrzaniu 馃檨

Dodaj komentarz