Warzywa z woka w sosie sezamowo-kokosowym


Bardzo lubię dania z woka. Są proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ponad wszystko podoba mi się w nich to, że warzywa z woka zawsze mają tą najfajniejszą konsystencję- są chrupkie, ale jednocześnie mocno spieczone i jędrne. Pyszka 🙂 Do mojego dzisiejszego dania można użyć swoich ulubionych warzyw- ja miałam pod ręką jedynie młodą marchewkę i cukinię, więc wykorzystałam tylko je, ale śmiało można też dodać paprykę, pieczarki, bakłażana, bataty- co kto ma w lodówce 🙂 Warzywa są w świetnym sosie z mleka kokosowego i thainy, który mi mocno przypominał aksamitne sosy śmietanowe. Jest gęsty, ale przez dodatek imbiru, świeżej kolendry i skórki cytrynowej ma lekki smak. Niech woki idą w ruch 🙂

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki tahiny
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • świeża kolendra
  • sól


Obrane marchewki i cukinię tniemy na podłużne słupki. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i na małej tarce ścieramy skórkę cytrynową. W misce mieszamy razem tahinę, mleko kokosowe, sok z 1 cytryny, imbir, chilli, sól i wodę do uzyskania gładkiego sosu. Woka rozgrzewamy z olejem, następnie wrzucamy marchewkę i smażymy ją na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy paski cukinii ze startą skórką cytrynową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy jeszcze 3 minuty. Na koniec zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem i zostawiamy na gazie tylko do momentu, kiedy całość zawrze.
Przed podaniem do warzyw dosypujemy poszatkowany szczypiorek i kolendrę. Danie najlepiej podać z ryżem lub nudlami 🙂


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. jak przeczytałam jaki to sos, od razu wiedziałam, że będzie to świetny pomysł! i się nie myliłam 🙂 zapisuję, by jak najszybciej wypróbować! 🙂

  2. Dzień dobry wege

    Aaa jutro zrobię 🙂

  3. Zrobiłam! Pychota, polecam!

Dodaj komentarz