Twarożek z tofu


Dzisiaj mega prosty, ale pyszny przepis. Jak byłam mała, mój tata zawsze robił twarożek z sera białego, jogurtu, szczypiorku, rzodkiewki i cebuli. Ten smak nieodzownie kojarzy mi się z wiosną i ciepłą pogodą. Ostatnio, z okazji odwiedzin mojej kuzynki, zrobiłyśmy wspólnie królewskie śniadanie 😉 Zamiast tradycyjnego twarożku zrobiłam serek bazujący na tofu i tahinie. Wyszło przepysznie 🙂

Składniki:

  • 200g tofu
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 zielone ogórki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz


Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem w misce. Następnie dodajemy sok z cytryny, tahinę, drobno pokrojoną paprykę, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. wspominając to nasze królewskie śniadanie… trochę bardzo zgłodniałam.
    polecam z czystym sumieniem! ♥

  2. musiało wyjść przepysznie! na bazie tahini pewnie świetnie smakował, także wypróbuję jak najszybciej 🙂

Dodaj komentarz