Twarożek z tofu

Dzisiaj mega prosty, ale pyszny przepis. Jak byłam mała, mój tata zawsze robił twarożek z sera białego, jogurtu, szczypiorku, rzodkiewki i cebuli. Ten smak nieodzownie kojarzy mi się z wiosną i ciepłą pogodą. Ostatnio, z okazji odwiedzin mojej kuzynki, zrobiłyśmy wspólnie królewskie śniadanie 😉 Zamiast tradycyjnego twarożku zrobiłam serek bazujący na tofu i tahinie. Wyszło przepysznie 🙂

Twarożek z tofu

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 200 g tofu

  •  sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki tahiny

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 żółta papryka

  • 1-2 zielone ogórki

  • 1/2 pęczka koperku

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Tofu odsączamy z wody, rozgniatamy widelcem w misce.
  • Następnie dodajemy sok z cytryny, tahinę, drobno pokrojoną paprykę, ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość mieszamy i na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. wspominając to nasze królewskie śniadanie… trochę bardzo zgłodniałam.
    polecam z czystym sumieniem! ♥

  2. musiało wyjść przepysznie! na bazie tahini pewnie świetnie smakował, także wypróbuję jak najszybciej 🙂

Dodaj komentarz