Tofu burger

Heeej! Witam Was po strasznie d艂ugiej, 艣wi膮tecznej przerwie 馃檪 Nowy rok przywita艂 mnie spor膮 ilo艣ci膮 wyzwa艅 oraz (jak zwykle zaskakuj膮c膮) sesj膮. Do tego wszystkiego doliczcie przeci膮gaj膮ce si臋 problemy z pr膮dem w domu i przerwa w blogowaniu gotowa. Na ca艂e szcz臋艣cie cz臋艣膰 egzamin贸w za mn膮, pr膮d zawita艂 z powrotem w gniazdkach, a ja, wyposa偶ona w nowy kalendarz b臋d臋 si臋 stara艂a lepiej zarz膮dza膰 w艂asnym czasem.

Po raz kolejny mi艂o zaskoczy艂a mnie Polsoja, przesy艂aj膮c mi paczk臋 wypakowan膮 r贸偶norakim tofu <yum, yum>. Tak wi臋c spodziewajcie si臋 nowiutkich, 艣wie偶utkich przepis贸w wykorzystuj膮cych ten fantastyczny produkt (je艣li jeszcze tego nie zauwa偶yli艣cie, to z g贸ry si臋 przyznam: jestem zdeklarowanym Tofuholikiem).

Dzisiaj podziel臋 si臋 z Wami przepisem na sprawdzone i pro艣ciutkie wega艅skie burgery z tofu 馃檪 Wymagaj膮 dos艂ownie kilku sk艂adnik贸w, przygotowuje si臋 je szybko no i przede wszystkim smakuj膮 bardzo, bardzo dobrze. Do tego jeszcze pieczone warzywne frytki, sos koperkowy i mamy przepyszny, po偶ywny obiad 馃檪

Tofu burger

Porcje

4

kotlety
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kaloryczno艣膰

180

kcal

Ca艂y przepis pozwala na przygotowanie oko艂o 4 kotlet贸w. Kaloryczno艣膰 1 porcji uwzgl臋dnia wszystkie poni偶sze sk艂adniki bez pieczywa oraz pieczenie kotlet贸w w piekarniku bez dodatkowego t艂uszczu.

Sk艂adniki

  • ok 300 g tofu w臋dzonego lub w sosie sojowym (ja u偶y艂am tofu BIO Polsoi w sosie tamari)

  • 1/2 cebuli

  • 3 艂y偶ki nasion s艂onecznika

  • 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej

  • 1/2 艂y偶eczki papryki w臋dzonej

  • 1 艂y偶eczka musztardy

  • 3 艂y偶ki sosu sojowego

  • 1 艂y偶ka oleju

  • 1 z膮bek czosnku

  • 3 艂y偶ki bu艂ki tartej

  • dodatkowo: papryka ostra

  • s贸l

Spos贸b przygotowania

  • Tofu ods膮czamy, rozgniatamy widelcem na ma艂e kawa艂eczki (mo偶na te偶 u偶y膰 cz臋艣ci szatkuj膮cej blendera), dodajemy do niego drobno posiekan膮 cebul臋, nasiona s艂onecznika, przyprawy (przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, musztard臋, sos sojowy, papryk臋 s艂odk膮, w臋dzon膮 i ewentualnie ostr膮) i wszystko mieszamy.
  • Mas臋 pr贸bujemy, je艣li trzeba, dosalamy j膮. Dodajemy olej i bu艂k臋 tart膮, wszystko mieszamy i odk艂adamy do lod贸wki na 15 minut.
  • Po tym czasie formujemy burgery, nabieraj膮c mas臋 艂y偶k膮, kszta艂tuj膮c w d艂oniach kulk臋 i rozgniataj膮c j膮 na grubo艣膰 ok 1,5 cm.
  • Nasze kotlety mo偶na upiec w piekarniku lub usma偶y膰 na ma艂ej ilo艣ci t艂uszczu. Je艣li chcecie usma偶y膰 kotlety, warto u偶y膰 dobrej patelni z dnem, do kt贸rego nic nie przywiera i sma偶y膰 je powoli, na ma艂ym ogniu, przynajmniej po 10 minut na ka偶dej stronie.
    Je艣li chcecie je upiec, to wy艂贸偶cie burgery na papier do pieczenia i pieczcie ok 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Burgery podajemy w dobrym pieczywie i z mas膮 warzyw. Fantastycznie pasuje do nich sos koperkowy 馃檪

Zastanawiasz si臋 sk膮d dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj 鈥濸rzewodnik o blogu鈥 i poznaj zasady, kt贸re s膮 fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepis贸w i komentarzy 鈥瀘kiem dietetyka鈥.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. bardzo lubi臋 t膮 seri臋 tofu z Polsoi, a burgery tak do mnie przemawiaj膮, ze z przyjemno艣ci膮 wgryz艂abym si臋 w jednego – wygl膮daj膮 przepysznie 馃檪

    • Zgadzam si臋, to tofu jest mega fajne. Mi szczeg贸lnie odpowiada ich konsystencja 馃槈
      A je艣li burgery tak kusz膮, to nic nie stoi na przeszkodzie, 偶eby je zrobi膰 馃槢

  2. przestrzegam…niesmaczne. w艂a艣nie jestem po obiedzie. nie wiem co z nimi zrobi膰. chyba narobi臋 jakiego艣 sosu, kt贸ry zabije ich smak, bo szkoda wyrzuci膰 tyle kotlecior贸w

    • Mi smakowa艂y! Gusta s膮 r贸偶ne. A mo偶e co艣 posz艂o nie tak po prostu. Ka偶demu si臋 zdarza.

  3. Przepyszne 鉂わ笍 Znikn臋艂y wszystkiego w mgnieniu oka? super przepis, przyprawilam tylko troch臋 po swojemu 馃榾 na pewno bed膮 robione jeszcze nie raz ?

  4. MI burgery rozlecia艂y si臋 mimo dodania bu艂ki tartne i oleju…

Dodaj komentarz