pieczone jabłka

Świąteczne pieczone jabłka

Witam Was na blogu już w świątecznej atmosferze.  Dzisiaj przedstawiam najszybszy, pachnący świętami deser, jaki można zrobić 🙂 Kiedy nie miałam w ogóle czasu na gotowanie, a chciałam kogoś ugościć, to była moja tajna broń. 5 minut na przygotowanie, 15 minut w piecu i 10 minut błogiego mlaskania i oblizywania palców gwarantowane 😉 O czym mówię? Pieczone jabłka z gorącym, piernikowym musem kakaowym z powideł śliwkowych. Deser można przygotować w wersji „+18” i dodać do niego orzechówki.

 

Czas ostatnio mi leci niesamowicie szybko, ale cieszę się, że na tyle poukładałam całą swoją pracę, że mogę znowu zająć się gotowaniem i szykowaniem przepisów. Ostatnie kilka miesięcy minęło mi pod znakiem potraw jednogarnkowych i monotonnego jedzenia (niestety!). Uwierzcie mi, teraz mam ogromną ochotę zamknąć się w kuchni i gotować. Dużo, długo i z pasją 😉 I właśnie w nadchodzącym okresie przedświątecznym mam zamiar dać upust swoim kulinarnym siłom 🙂


Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka (ja użyłam szarą renetę)
  • 120g powideł śliwkowych
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 pomarańczy (skórka i sok) lub w wersji dla dorosłych 50g orzechówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jabłka myjemy, pomarańczę spażamy wrzątkiem.
Jabłkom odcinamy „czapeczki”, drążymy gniazda za pomocą małego nożyka lub ostrej łyżki. W miseczce mieszamy wszystkie składniki nadzienia: powidła, kakao, żurawinę, orzechy, sok z połowy pomarańczy i startą skórkę (lub orzechówkę albo inny aromatyczny alkohol) oraz ulubioną przyprawę do piernika.
Za pomocą łyżki nakładamy nadzienie do wydrążonych jabłek, nakrywamy je wcześniej odciętymi częściami z ogonkami. Owoce wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut.
Jabłka podajemy na gorąco, prosto z pieca.

Smacznego, Diana

Dodaj komentarz