Najprostsze placki z cieciorki

Najprostsze placki z cieciorki

Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonym i przepysznym przepisem, prosto z kuchni mojej mamy – dzisiaj najprostsze placki z cieciorki.

Czy da radę to przebić?

  1. Smakują całkiem podobnie, jak placki ziemniaczane, ale są z ciecierzycy.
  2. Są wysokobiałkowe. 1 porcja dostarcza 20g białka.
  3. Ciecierzycy nie trzeba obierać ani ścierać.
  4. Całe przygotowanie odbywa się w blenderze.
  5. Koszt ich przygotowania jest niewielki, a 2 porcje są w stanie nakarmić chmarę głodnych, dorosłych ludzi.
  6. Przepysznie smakują z tzatzikami lub podane z leczo.
  7. Przepis został wielokrotnie sprawdzony i zaakceptowany przez szerokie grono rodziny i znajomych.
  8. Przepis powstał z maminej miłości do karmienia dobrym i zdrowym jedzeniem <3

Kilka uwag:

  • placki smakują najlepiej świeżo po usmażeniu. Jeśli wyszło Ci za dużo masy, przygotuj jednorazową ilość placków, a resztę schowaj do pojemnika i lodówki.
  • pomimo mojego skrętu zawodowego, nie mogę nie zauważyć faktu, że jeśli chluśnie nam się więcej oleju, placki będą bardziej chrupiące i mniamuśne. Takie placki jem u mamy. W domu oleju skąpię 😀

Najprostsze placki z cieciorki

Course: Dania główne
Servings

4

servings
Prep time

30

min.
Cooking time

20

min.
Calories

400

kcal

1 porcja uwzględnia same placki, smażone na małej ilości tłuszczu. 1 porcja to 4 duże placki.

Składniki

  • 350g suchej ciecierzycy

  • 400ml wody

  • 1 spora cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 20g płatków drożdżowych

  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę moczymy w dużej ilości wody przez noc (lub ok. 6-8 godzin).
  • Ciecierzycę wysypujemy na sito, płuczemy na sitku i przesypujemy do blendera. Najlepiej się sprawdza blender kielichowy, ale ręczny też da sobie radę.
  • Do blendera dolewamy wodę, pokrojoną cebulę i czosnek oraz resztę składników.
  • Całość blendujmy na w miarę gładką masę (zdjęcie surowej masy macie zamieszczone poniżej).
  • Masę nakładamy i rozprowadzamy na płasko łyżką na rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywierającą) i smażymy po obu stronach na średnim ogniu.
  • * Żeby placki były równe, ja masę odmierzałam miarką do izolatu białka.
  • ** Nie da rady uniknąć kulinarnego faktu, że im więcej oleju na patelni, tym bardziej chrupkie placki.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych i dobry stosunek kaloryczności do nasycenia – jedz go intuicyjnie (bez potrzeby ograniczania ilości) i przyrządzaj tak często, jak masz na to ochotę.
  • 1 porcja z tego przepisu będzie dobrym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczu.
  • W zastosowaniu jako główny posiłek – warto go uzupełnić o warzywa, np. w formie gulaszu, leczo lub tzatzików.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.



Spodobał Ci się przepis “Najprostsze placki z cieciorki”? Tutaj znajdziesz pasujące dodatki. Stanowczo sprawdź przynajmniej jeden z tych: leczo, ratatouille (francuskie leczo) lub serek ziołowy ze słonecznika.


Na zdrowie!
Diana

Komentarze

  1. Paulina Parkoła

    czy ciecierzyca z puszki również się nada? jakie proporcje wtedy zastosować?

  2. Wygląda bardzo apetycznie 🙂 sprĻbuję gdyż mam spory zapas ciecierzycy:) oby mój blender dał radę 🙂

    • Raczej nie powinno być problemu. Nie trzeba aż tak długo blendowac, a konsystencja szybko robi się wystarczająco mokra 🙂

  3. Czy swoje dzieci też tym karmisz?

Dodaj komentarz