Pierogi z porowym farszem


Ostatnio mój chłopak mnie zaskoczył spontaniczną propozycją, żebym go nauczyła lepić pierogi. W sumie od razu wiedziałam, że będzie zabawnie ;P Poszliśmy do sklepu kupić składniki, akurat bardzo skusiły mnie pory. W głowie już miałam wizję pierogów o mocno porowym, cebulowym smaku, z dodatkiem płatków drożdżowych… Dwie godziny później większość pierogów była już ugotowana, jednak Krzysiek nie zapałał uczuciem (lekko mówiąc) do produkcji naszego narodowego dania ^.^ Mimo wymęczenia wyrabianiem, wykrawaniem, nakładaniem, lepieniem i gotowaniem, fajnie było wspólnie gotować. Zawsze mam mega radochę z takiego towarzyskiego kucharzenia.

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki (waszej ulubionej)
  • niecała szklanka gorącej wody (5/6)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
Składniki na farsz:
  •  2 pory
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pora dokładnie myjemy, tniemy w półtalarki i dorzucamy na patelnię. W trakcie smażenia solimy lekko warzywa- puszczą szybciej wodę. Kiedy por będzie już zeszklony i zacznie intensywnie pachnieć odstawiamy patelnię z palnika. Ugotowane ziemniaki tłuczemy do puree, następnie dodajemy do nich pora z cebulą, pokrojonego w kostkę pomidora, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe i wszystko mieszamy. Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dolewamy gorącą wodę, olej i dodajemy sól. Całość mieszamy łyżką (żeby nie poparzyć dłoni) i następnie ugniatamy ciasto, aż będzie sprężyste i jednolite. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, do każdego nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zasklepimy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Porowe pierogi są znakomite! Ja zamiast zwykłego pomidora dodałam kilka suszonych;)

Dodaj komentarz