Pieczone plastry kalafiora w obłędnej panierce

Dzisiejszy przepis należy do grupy moich ukochanych potraw, które są: szybkie, łatwe, składają się z podstawowych i łatwodostępnych produktów. No i są niesłychanie przepyszne. Powiem jeszcze coś: kalafior po upieczeniu jest delikatny i mięciutki, panierka jest chrupiąca, niesamowicie aromatyczna i kusząco krucha. Połączenie idealne <3

Absolutnie musicie tego spróbować. A ja już się nie mogę doczekać kolejnego razu, kiedy przygotuję sobie takie kalafiorowe “steki”!

Pieczone plastry kalafiora w obłędnej panierce

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 1 kalafior

  •  70 g nasion słonecznika

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  •  70 g bułki tartej

  •  0,5 papryczki chili (może być ewentualnie papryka słodka)

  •  2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  •  ciasto naleśnikowe ( 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka roślinnego, 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól)

Sposób przygotowania

  • Surowego kalafiora tniemy na ćwiartki uważając, żeby każde cięcie było prowadzone wzdłuż głąba. Rdzeń tego warzywa będzie trzymał nasze plastry w jednym kawałku. Każdą z ćwiartek tniemy na kolejne 3-4 plastry.
  • W dwóch osobnych miskach szykujemy ciasto naleśnikowe i posypkę. Mąkę, wodę, mleko, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olej i sól mieszamy trzepaczką w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Do przygotowania posypki potrzebujemy wymieszać w płytkim naczyniu dobrej jakości bułkę tartą, zmielone nasiona słonecznika i siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane na drobno chili, sól i pieprz.
  • Każdy plaster moczymy z obu stron w cieście naleśnikowym, strząsamy jego nadmiar. Następnie zanurzamy go w panierce, dokładnie obsypując całego kalafiora. Gotowe plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować je lekko olejem, czy oliwą dla bardziej chrupiącej i aromatycznej panierki.
  • Plastry pieczemy przez ok 30 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Jeśli Wasz piekarnik lubi przypalać od góry potrawy, można tego uniknąć przez osłonięcie całej blaszki folią aluminiową na ok 20 minut.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Pyszny kalafiorek 🙂 Nie wygląda to tak jak u was, ale smakuje obłędnie.

  2. ooo, wyglądają przepysznie:) muszę zrobić 🙂

Dodaj komentarz