Pieczeń w kruchym cieście


Jakoś tak już jest, że gotowanie mnie zawsze odstresowuje. Kiedy mam dużo myśli do zebrania, lubię posiedzieć w kuchni przez kilka godzin- oczywiście gotując. Zazwyczaj w takie dni przygotowuję jedzenia jak dla wojska- ze dwa dania główne, deser, jakieś ciasto :).
Dzisiejszy przepis jest raczej czasochłonny- przygotowanie takiej pieczeni trwa około godzinę. Tak, czy siak- opłaca się :). Jest smaczna, syta i naładowana samymi pysznościami- fasolką szparagową, pomidorami, kaszą gryczaną. Jeśli macie ochotę pogotować w wolnej chwili- najlepiej w większym gronie- bardzo polecam to danie :).

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 5 łyżeczek bazylii

Składniki na farsz:

  • 400g fasolki szparagowej
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 5 łyżek ugotowanej cieciorki (lub innych strączków)
  • 2 łyżeczki garam masala
  • sól, pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do miski przekładamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, suszoną bazylię i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy płynne składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy nie będzie się kleić do rąk i będzie jednolite, wałkujemy je na cienki, w miarę prostokątny placek. Następnie natłuszczoną blaszkę keksówkę wykładamy ciastem i uklepujemy masę tak, żeby nie było żadnych dziur. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyjmujemy blachę, ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a temperaturę w piekarniku skręcamy do 180 stopni.
Fasolkę szparagową gotujemy 5-10 minut na parze na półtwardo. Teraz przygotujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, aż się zeszkli, następnie dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok 5 min. W misce mieszamy razem pomidory z puszki (pokrojone), kaszę gryczaną, cieciorkę, dodajemy cebulę z pieczarkami z patelni. Następnie całość przyprawiamy masalą, solą i pieprzem.
Do blachy wykładamy warstwami: połowę fasolki szparagowej, następnie połowę farszu, ostatnią część fasolki i na koniec ponownie farsz. Pieczeń można sprószyć mielonymi orzechami albo nasionami.
Całość pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy pieczeń na 15 minut, żeby wystygła i stężała. Kroimy na grube plastry i podajemy z masą zieleniny 🙂


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Jejku, ale super danie.

  2. Smaczne,godzina to nie za długo,pozdrawiam.

  3. Ale cudownie wygląda ta pieczeń 😀 I zawiera wszystkie składniki, które lubię. Muszę wypróbować 😉 Ale chyba zamienię puszkę pomidorów na świeże. Pozdrawiam

  4. zrobiłyśmy, z lekkimi zmianami wynikającymi z braku niektórych składników tudzież naszych upodobań jedzeniowych. 🙂 efekty można podziwiać tu:
    http://rzodkiewkawksztalciepsa.blogspot.com/2013/08/pieczen-warzywna-w-kruchym-ciescie-z.html
    przepis mistrzowski!

Dodaj komentarz