Pasztet pomidorowy z cieciorki


Pyszny, syty i ultra szybki w wykonaniu 馃檪
B艂yskawiczny w przygotowaniu, tak jak lubi臋 馃槈 Po prostu wrzucamy kilka sk艂adnik贸w i blendujemy. Podajemy z pieczywem i chrupi膮cymi warzywami – sa艂at膮 lodow膮, rukol膮, og贸rkami, papryk膮 czerwon膮; mo偶na posypa膰 pra偶onym s艂onecznikiem, doda膰 ketchup itd.

Sk艂adniki na pasztet :

  • 2 szklanki ugotowanej na mi臋kko cieciorki (ciecierzycy); mo偶na zast膮pi膰 cieciork膮 z puszki
  • 聽5-8 艂y偶ek oleju
  • 2 du偶e z膮bki rozgniecionego czosnku
  • 2 艂y偶ki pasty sezamowej tahini
  • 2 艂y偶eczki przyprawy do fasoli lub przyprawy do gyrosa
  • 2 艂y偶eczki mocnego koncentratu pomidorowego
  • 1 艂y偶eczka ketchupu
  • p贸艂 艂y偶eczki soli, pieprz zmielony, troch臋 zmielonego chilli


Wszystko blendujemy na g艂adko. Dodajemy 2 艂y偶ki suszonej pietruszki lub gar艣膰 poszatkowanej 艣wie偶ej naci pietruszki.
Moje rady: cieciork臋 nale偶y wcze艣niej namoczy膰 i ugotowa膰, podobnie jak fasol臋. Poniewa偶 jest z tym troch臋 zachodu – to ja kupuj臋 raz na kilka tygodni 2 paczki cieciorki, wrzucam do najwi臋kszego garnka, zalewam du偶膮 ilo艣ci膮 wody i zostawiam na ca艂y dzie艅 (przed p贸j艣ciem do pracy). Po powrocie odlewam wod臋, nalewam now膮 i nastawiam cieciork臋 na ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec wy艂awiamy jedno ziarno i pr贸bujemy czy ju偶 mi臋kkie, mo偶emy te偶 rozetrze膰 w palcach. Je艣li jest mi臋kkie, kremowe w smaku, w贸wczas wy艂膮czamy i odlewamy wod臋. Po ostygni臋ciu porcjuj臋 po jednej lub 2 szklanki do woreczk贸w 艣niadaniowych i zamra偶am.
W ten spos贸b cieciork臋 mam zawsze pod r臋k膮, w ka偶dej chwili mog臋 wyci膮gn膮膰 j膮 na hummus, past臋, pasztet lub dodatek do gulaszu 馃槈 Zrobienie pasztetu sprowadza si臋 w贸wczas do wyci膮gni臋cia ziaren (uwzgl臋dniaj膮c czas na rozmro偶enie), wrzuceniu wszystkich sk艂adnik贸w i zblendowaniu. Operacja moim zdaniem ma艂o wymagaj膮ca, bo ziarna same si臋 mocz膮 i same gotuj膮. A w ten spos贸b za 8z艂 mamy ok. 15 szklanek ugotowanej cieciorki. W sklepie malutki pasztecik z cieciorki o gramaturze 120g (podobny do Prochowickiego) to koszt ok. 4-5z艂.
Drugi spos贸b na szybkie sporz膮dzenie pasztetu, to wykorzystanie cieciorki z puszki. Sprawdza si臋 w sytuacjach nag艂ego przepracowania i braku czasu 馃槈 Mo偶na i tak oczywi艣cie, pasztet jednak robi si臋 w贸wczas znacznie dro偶szy (jedna puszka to koszt ok. 4z艂), no i niestety nie jest tak smaczny jak ten „w艂asnej produkcji”. Mi osobi艣cie opcja z puszk膮 nie smakuje tak dobrze jak gotowane ziarna, ale mo偶e warto spr贸bowa膰 i przekona膰 si臋 osobi艣cie 馃槈


Jola

Komentarze

  1. Nigdy nie przysz艂o mi do g艂owy by z cieciorki zrobi膰 inne smarowid艂o do pieczywa ni偶 hummus, musz臋 wypr贸bowa膰 Twojego przepisu;)

    • Zach臋cam naturalnie 馃檪 Mam kilka patent贸w na to smarowid艂o, genialnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami i pietruszk膮, do wersji bazowej mo偶na doda膰 pra偶on膮 cebulk臋, kasz臋 oraz podsma偶one i odparowane warzywa. Smakuje wybornie, mniam 馃檪

  2. pasztet jest rewelacyjny, po prostu wygrywa, ta przyprawa do gyrosa idealnie do tego pasuje, uwielbiam, dziekuje za przepis! 馃檪 jestem fank膮 i sta艂膮 czytelniczka od kilku dni ;), wypr贸bowa艂am juz kilka receptur i jest pysznie :))
    pozdrawiam, Ewa

  3. Uwielbiam takie pasztety.

  4. Ch臋tnie wypr贸buj臋 tak膮 wersj臋.
    Ciekaw jestem tylko, gdzie mo偶na kupi膰 tak膮 tani膮 cieciork臋 w takich du偶ych paczkach?…
    Ja kupuj臋 w Biedronce 400 g za oko艂o 4 z艂…

    • Tak, rzeczywi艣cie b艂臋dnie poda艂am gramatur臋 paczki. Ju偶 poprawi艂am w po艣cie, dzi臋kuj臋. Ostatnio r贸wnie偶 kupowa艂am cieciork臋 z Biedronki. Z dw贸ch paczek ziaren (po 400g) po ugotowaniu uzyskujemy ok. 15 szklanek cieciorki. Starcza na d艂ugo 馃槈 Pozdrawiam serdecznie 馃檪

  5. Tak si臋 zastanawiam, czy po wykonaniu tego pasztetu moznaby go zapakowa膰 w s艂oik i zapasteryzowac tak jak d偶em? Chodzi o to 偶eby si臋 nie zniszczy艂o a mog臋 wyj膮膰 kiedy mam ochot臋. Co o tym my艣licie?

  6. Fajny i prosty przepis ale dla jednej osoby chyba za du偶a porcja. Jak d艂ugo mo偶e le偶e膰 w lod贸wce? Konieczna jest taka du偶a ilo艣膰 oleju? Wydaje si臋 by膰 bardzo t艂ustym pasztetem… Mam jakie艣 zboczenie na punkcie t艂uszczu…

  7. Zrobi艂am w ko艅cu… Smakuje podobnie do hummusu, tylko gorzej. Niestety :c

  8. Z jakiej firmy/gdzie kupujecie gotowe mieszanki przypraw do gyrosa/fasoli?

Dodaj komentarz