Ostry gulasz bakłażanowy

Jeśli lubicie mocne smaki – ostrą papryczkę jalapeno, czosnek, kmin i ziarna kolendry – to to jest na pewno danie dla Was 😉

Raz na jakiś czas mam ochotę zjeść coś baardzo aromatycznego i ostrego. Zazwyczaj wtedy robię chińszczyznę, ale ostatnio mam ciągłego smaka na bakłażany. Mają genialną konsystencję i można je przyrządzać na milion różnych sposobów (myślę, że całkiem niedługo spróbuję zrobić coś na kształt marynowanych plastrów bakłażana a la “prosciutto”).

Ten gulasz jest połączeniem polskiego sosu myśliwskiego i lekko azjatyckiego dobrania przypraw. Mi niesamowicie przypadł do gustu <3

Ostry gulasz bakłażanowy

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 2 małe ogórki kiszone

  • 1 cebula poszatkowana na drobną kostkę

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

  • szczypty płatków jalapeno (mogą też być płatki chilli)

  • sól

Sposób przygotowania

  • Bakłażana obieramy, kroimy na średniej wielkości kostkę, ząbki czosnku obieramy. Bakłażana i czosnek gotujemy na parze przez około 5-10 minut, aż zmiękną.
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, na niej prażymy kminek i mieloną kolendrę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie na patelnię dorzucamy cebulę i smażymy ją z ziołami, aż się zarumieni.
  • Wtedy dolewamy pomidory w puszce, dosypujemy płatki jalapeno i ogórka i dusimy całość przez kolejne 5 minut.
  • Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy podgotowanego baklażana i pocięty drobno czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka chwil, aż smaki się ładnie wymieszają i gotowe 🙂
  • Moim zdaniem ten gulasz idealnie pasuje do ciemnego ryżu. Dodatkowo jeszcze podałam całość z podsmażoną na patelni czerwoną fasolą z majerankiem. I wyszedł pyszny obiad ^_^

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. pyszny ten gulasz…tego mi było potrzeba…dzięki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz