owsiany chlebek bananowy

Owsiany chlebek bananowy – najprostszy

Ten przepis został zaktualizowany 12.03.2020 r. (sprecyzowanie gramówek składników i lekka modyfikacja instrukcji).

Szukając w internecie nowych przepisów, jestem wyczulona na 3 sprawy: brak dodanego cukru i tłuszczu, krótką listę składników i potencjalną przepyszność danej potrawy. Widząc na forach internetowych furorę, jaką robi owsiany chlebek bananowy erVegan, musiałam go wypróbować i ja. No i oczywiście okazał się być bezbłędny. Dodałam jednak do niego swoje 3 grosze 😉

Po pierwsze z przepisu wyrzuciłam cukier, bo jak dla mnie słodycz 3 bananów jest więcej, niż wystarczająca. Olej zastąpiłam masłem orzechowym, a korzenne przyprawy – kwaśnym smakiem soku cytrynowego. Oczywiście nawet po takich poprawkach uważam, że nadal jest to przepis erVegan. Jednak jest tak dobry, a po moich małych zamianach tak zgodny z tym, co chcę promować na własnym blogu, że postanowiłam go puścić w świat dalej.

Niech przepis na owsiany chlebek bananowy na pewno dotrze do wszystkich łasuchów tego świata 🙂

PS. Skład tego ciasta jest tak dobry, że 1/5 takiego bochenka spokojnie może Wam zastąpić porządne śniadanie. Oczywiście nie zapominając dorzucić do niego ze 2 świeże owoce.

Owsiany chlebek bananowy – najprostszy

Porcje

6

Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kaloryczność

240

kcal

Cały chlebek z jednego przepisu stanowi 6 porcji. Wyliczone kaloryczności dla 1 porcji uwzględniają wyszczególnione niżej składniki, bez dodatków tj. dżem i powidła.

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na wierzch (300g + 100g)

  • 2,5 szklanki płatków owsianych (250g)

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (10g)

  • 2 czubate łyżki lejącego masła orzechowego (60g) lub 60g oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • W młynku mielimy płatki owsiane na mączkę. Młynek do kawy wystarczy do tego zadania.
  • W misce blendujemy 3 obrane banany i sok z cytryny. Jeśli wasze masło orzechowe ma twardą, zbitą konsystencję użyjcie 40g masła orzechowego i rozmieszajcie go z 20-30g oleju.
  • Wszystkie suche składniki mieszamy i łączymy ze miksowanymi bananami i masłem orzechowym.
  • Masę przelewamy do keksówki, albo innej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wciskamy banana przekrojonego na pół.
  • Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
  • Ciacho najlepiej smakuje, jak jest jeszcze ciepłe, podane z masłem orzechowym i dżemem z czarnych porzeczek.

Okiem dietetyka

  • Ten posiłek składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma sporo wartości odżywczych, ale ma też sporo kalorii w średniej ilości porcji.
  • Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
  • Cały chlebek, wszystkie 6 porcji to łącznie prawie 1500 kcal.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Aleksandra Chylak

    Musiałam piec 35 minut a nawet dłużej bo po 25 minutach był niedopieczony.

    • Czas pieczenia będzie często zależał od piekarnika, ciężko to przeskoczyć. U mnie 25 minut od zawsze się sprawdza.

  2. Jak gęste czy też leiste powinno wyjść ciasto? Zachowałam proporcje ale masa wyszła mi bardzo gęsta, dodałam więc trochę mleka sojowego i wyszło w zasadzie dobre, jednak chciałabym rozwiać tę moją wątpliwość 🙂

    • Ta masa na ciasto faktycznie wychodzi gęsta, na pewno nie lejąca. Trochę, jak gęsta owsianka 😉

  3. Chcialabym uzyc juz maki owsianej. Tylko jak z gramatura???

  4. Zrobiłam dzisiaj. Miałam niezbyt dojrzałe banany więc dodałam rodzynki i zmiksowane daktyle żeby chlebek był na pewno słodki. Dodałam też łyżkę cynamonu i troche aromatu rumowego. Chlebek jest przepyszny i bardzo aromatyczny. Idealny do herbaty. Na pewno będę często robić bo to przecież samo zdrowie. Już sobie wyobrażam wersję z jabłkiem/orzechani lub kawałkami czekolady. Dziękuję za ten pyszny przepis.

  5. Wyszło mega! Dzięki za przepis 🙂

  6. Karolina Bis

    czy konsystencja ciasta powinna być taka mocno gęsta? taka zwarta że ciężko ją było wylać z miski, musiałam wykładać ciasto łyżką.
    Pozdrawiam,
    Karolina Bis

  7. Suuper 🙂

  8. Czy można zstąpić płatki owsiane mąką owsianą bezglutenową?

  9. wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś rano do kawusi idealnie! prosty i smaczny nawet bez dżemu czy masła. następnym razem dodam do masy orzechy pistacjowe ?

  10. Czy można czymś zamienić masło orzechowe? U nas niestety odpada ze wzgledu na orzechy :/

  11. świetny przepis 🙂 jak długi jest termin przydatności do spożycia takiego chleba? czy należy przechowywać go w lodówce?

    • Myślę, że dobrze go zjeść do 3 dni. Przechowywać albo w lodówce albo w szafce, owinięty w ściereczkę 🙂

  12. Wygląda obłędnie! Uwielbiam chlebki bananowe, prawie zawsze wychodzą i są pyszne! Muszę spróbować też twojej wersji ???

Dodaj komentarz