Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy

Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy

Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy

Majówka trwa, a pogoda uparła się udawać, że jest listopad. Swoją majówkę spędzam w gronie mojego cudownego babińca na 3-majówce wrocławskiej. Swoją drogą, czemu 3-majówka? Przecież koncerty we Wrocławiu w tym roku trwają 2 dni. Ale to tylko taka dygresja :P. W każdym razie jesteśmy twarde i wczoraj byłyśmy na wszystkich koncertach – w deszczu,  chłodzie i wilgoci – od 13.00 do 23.00.

Dzisiaj rano (czyli ok. południa) upiekłam placek. Jest iście wiosenny – chyba tak na przekór siąpiącej wodzie za oknem.
To ciacho jest cudownie proste i szybkie w wykonaniu. Jest pyszne, mocno owocowe i lekko wilgotne w środku. Zamarzyłam sobie podać je polane budyniem waniliowym, ale wielka ochota na szybkie pochłonięcie kawałka przezwyciężyła opcję dodatkowego gotowania budyniu. Niemniej jednak (dla osób cierpliwych) polecam wykorzystanie pomysłu :).

Jako bazę wykorzystałam sprawdzony przeze mnie już kilkakrotnie przepis na babkę cytronową z tej strony: KLIK

Ja teraz pakuję ciasto do pojemnika, zakładam kalosze i lecę na koncerty 😉

Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka sojowego (ja użyłam waniliowego- można zastąpić, dodając do mleka naturalnego 1-1,5 łyżeczki cukru waniliowego)

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jabłka

  • 2 banany

  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę jabłka i banany (+ew. cukier waniliowy) mieszamy razem w misce.
  • Następnie, kiedy owoce będą już otoczone mąką i równomiernie wymieszane, do miski dolewamy olej, mleko i sok z cytryny i mieszamy wszystko delikatnie (żeby nie porozgniatać bananów) drewnianą łyżką lub patką do ciasta, aż konsystencja ciasta będzie gładka.
  • Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Na koniec wcinamy ciasto na sucho, albo polane budyniem – do czego znowu namawiam :).

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy

Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Mistrzostwo!!! Prze Py Chota! Dziękuję.

  2. Zaintrygowalo mnie info o budyniu. Zrobic na normalnej ilosci mleka? Kiedy polac – na pieple ciasto? Prosze o instrujcje Diano 😀

    • Tak, standardowy budyń, na ilości mleka podanej przez producenta. Mi najbardziej smakuje, jak ciasto poleje się gorącym, parującym budyniem (trochę, jak szarlotkę).

  3. Tekla Bonaparte

    Hej, można tą mąkę zastąpić inną mąką?

  4. Hej, czy można pominąć banany i jabłka? Czy wtedy wyjdzie? Bo chciałabym uzyskać coś w rodzaju biszkoptu do przełożenia kremem 🙂

  5. Ciasto wyszło pyszne. Podałam je rodzinie na ciepło z lodami bakaliowymi 🙂

  6. Właśnie zrobiłam i będę spożywać za 2 godziny☺☺ zdam relację na bieżąco

  7. Czy zamiast oleju rzepakowego można zastąpić go kokosowym??

    • Można, jasne. Polecam ze względów smakowych. W kwestiach zdrowotnych jednak lepszy jest rzepakowy uniwersalny 😉

  8. Przed chwilą wyjąłem z pieca i niestety wyszedł zakalec;(Piekło się godzinę bez termoobiegu w temp. 180 stopni. Nie wiem co jest przyczyną, ale nigdy nie wychodzą ni takie ciasta “mieszane”(bez drożdży)

  9. super ciasto! przez ostatni ponad rok od kiedy je zamieściłaś często je piekę i prawie zawsze pomaga mi moja 5 letnia córeczka, jeszcze lepiej że nie trzeba używać miksera i nawet jak teraz 3,5 miesięczny synek śpi, my możemy śmiało pichcić 🙂

  10. Czy można to ciasto zrobić na mleku owsianym lub kokosowym? 🙂

  11. Przepis łatwy, ale mi ciasto nie wyszło :(( Piekłam godzinę i spaliło się :O Może za długo jednak , jak na biszkopt siedziało w piekarniku ?

    • O kurczę. Nie wiem, jak to możliwe. Sama robiłam to ciasto 4-5 razy i za każdym razem wychodziło. A piekłaś na termoobiegu, czy standardowo (góra, dół) ? Całe ciasto się zrobiło suche, czy spaliło od góry ?

  12. Właśnie degustuje i stwierdzam że dla mnie to ciasto to: delicje, przysmak, smakołyk, frykas, smakowity specjał….Dziekuję że mogłam skorzystać z tego przepisu.Pozdrawiam <3

  13. Wygląda tak cudnie i zachęcająco, że zaraz biegnę piec :)!

  14. Mmm, jabłkowo-bananowe, po prostu cudowne 🙂

  15. Faktycznie wygląda cudownie prosto i pewnie jest pyszne. :)) ale polane budyniem? wyobrażam sobie budyń w środku, nie na wierzchu 😀

  16. rzeczywiście bardzo prosto! a na pewno jeszcze bardziej smacznie 🙂

Dodaj komentarz