Najłatwiejsze ciasto w świecie, czyli placek jabłkowo bananowy


Majówka trwa, a pogoda uparła się udawać, że jest listopad. Swoją majówkę spędzam w gronie mojego cudownego babińca na 3-majówce wrocławskiej. Swoją drogą, czemu 3-majówka? Przecież koncerty we Wrocławiu w tym roku trwają 2 dni. Ale to tylko taka dygresja :P. W każdym razie jesteśmy twarde i wczoraj byłyśmy na wszystkich koncertach- w deszczu,  chłodzie i wilgoci- od 13.00 do 23.00 Dzisiaj rano (czyli ok. południa) upiekłam placek. Jest iście wiosenny- chyba tak na przekór siąpiącej wodzie za oknem.
To ciacho jest cudownie proste i szybkie w wykonaniu. Jest pyszne, mocno owocowe i lekko wilgotne w środku. Zamarzyłam sobie podać je polane budyniem waniliowym, ale wielka ochota na szybkie pochłonięcie kawałka przezwyciężyła opcję dodatkowego gotowania budyniu. Niemniej jednak (dla osób cierpliwych) polecam wykorzystanie pomysłu :).
Jako bazę ciasta wykorzystałam sprawdzony przeze mnie już kilkakrotnie przepis na babkę cytronową z tej strony: KLIK

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka sojowego (ja użyłam waniliowego- można zastąpić, dodając do mleka naturalnego 1-1,5 łyżeczki cukru waniliowego)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny


Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone w drobną kostkę jabłka i banany (+ew. cukier waniliowy) mieszamy razem w misce. Następnie, kiedy owoce będą już otoczone mąką i równomiernie wymieszane, do miski dolewamy olej, mleko i sok z cytryny i mieszamy wszystko delikatnie (żeby nie porozgniatać bananów) drewnianą łyżką lub patką do ciasta, aż konsystencja ciasta będzie gładka.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Na koniec wcinamy ciasto na sucho, albo polane budyniem- do czego znowu namawiam :).


Ja teraz pakuję ciasto do pojemnika, zakładam kalosze i lecę na koncerty 😉
Diana

Komentarze

  1. rzeczywiście bardzo prosto! a na pewno jeszcze bardziej smacznie 🙂

  2. Faktycznie wygląda cudownie prosto i pewnie jest pyszne. :)) ale polane budyniem? wyobrażam sobie budyń w środku, nie na wierzchu 😀

  3. Mmm, jabłkowo-bananowe, po prostu cudowne 🙂

  4. Wygląda tak cudnie i zachęcająco, że zaraz biegnę piec :)!

  5. Właśnie degustuje i stwierdzam że dla mnie to ciasto to: delicje, przysmak, smakołyk, frykas, smakowity specjał….Dziekuję że mogłam skorzystać z tego przepisu.Pozdrawiam <3

  6. Przepis łatwy, ale mi ciasto nie wyszło :(( Piekłam godzinę i spaliło się :O Może za długo jednak , jak na biszkopt siedziało w piekarniku ?

    • O kurczę. Nie wiem, jak to możliwe. Sama robiłam to ciasto 4-5 razy i za każdym razem wychodziło. A piekłaś na termoobiegu, czy standardowo (góra, dół) ? Całe ciasto się zrobiło suche, czy spaliło od góry ?

  7. Czy można to ciasto zrobić na mleku owsianym lub kokosowym? 🙂

  8. super ciasto! przez ostatni ponad rok od kiedy je zamieściłaś często je piekę i prawie zawsze pomaga mi moja 5 letnia córeczka, jeszcze lepiej że nie trzeba używać miksera i nawet jak teraz 3,5 miesięczny synek śpi, my możemy śmiało pichcić 🙂

  9. Przed chwilą wyjąłem z pieca i niestety wyszedł zakalec;(Piekło się godzinę bez termoobiegu w temp. 180 stopni. Nie wiem co jest przyczyną, ale nigdy nie wychodzą ni takie ciasta „mieszane”(bez drożdży)

  10. Czy zamiast oleju rzepakowego można zastąpić go kokosowym??

    • Można, jasne. Polecam ze względów smakowych. W kwestiach zdrowotnych jednak lepszy jest rzepakowy uniwersalny 😉

  11. Właśnie zrobiłam i będę spożywać za 2 godziny☺☺ zdam relację na bieżąco

  12. Ciasto wyszło pyszne. Podałam je rodzinie na ciepło z lodami bakaliowymi 🙂

  13. Hej, czy można pominąć banany i jabłka? Czy wtedy wyjdzie? Bo chciałabym uzyskać coś w rodzaju biszkoptu do przełożenia kremem 🙂

  14. Tekla Bonaparte

    Hej, można tą mąkę zastąpić inną mąką?

Dodaj komentarz