Kuskus ze śliwkami i pikantnym tofu


Sezon na śliwki w pełni, czas je wykorzystać w jakimś słonym daniu. Takie połączenie już od dawna chodziło mi po głowie. Dzisiejszy przepis powstał jak zdecydowana większość na tym blogu- przez konfrontację tego, na co mam ochotę, z tym, co akurat mam w lodówce 😛 I powstało coś bardzo zacnego.
Kuskus jest delikatny, pełen aromatów płynących prosto z warzyw i śliwek. Tofu za to jest lekko pikantne, wyraziste w smaku i słodko, słone. Na początku chciałam podać te dwa dania osobno, ale zdecydowałam się je połączyć i uwierzcie mi- to była dobra decyzja 🙂

Składniki na pikantne tofu:

  • kostka tofu naturalnego (ja użyłam tofu naturalnego bio Polsoi)
  • 1 łyżka miodu lub słodu (np. syropu z agawy)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Składniki na kuskus:

  • 1/2 szklanki suchego kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 śliwek
  • 1/2 cukinii
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz


Kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni (najlepiej woku) rozgrzewamy oliwę i prażymy na niej nerkowce, aż się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Warzywa smażymy na dużym ogniu przez ok 10 minut, aż puszczą wodę i zmiękną, wtedy dodajemy wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki. Całość smażymy jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodajemy kuskus, pietruszkę, sok z cytryny, dużo pieprzu i sól, dobrze mieszamy.
Tofu rozgniatamy widelcem, jak na tofucznicę. Mieszamy je ze słodem, oliwą i wszystkimi przyprawami. Następnie całość smażymy na rozgrzanej patelni, pozwalając tofu się dobrze przypiec.
Tofu podajemy obok kuskusu, lub mieszamy wszystko na chwilę przed podaniem.

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz