Jesienne leczo


Długi weekend już za nami- został mi po nim tylko katar i szum w uszach ;). W każdym razie! Na moim blogowym fanpage’u już jest prawie 500 osób, które kliknęły ‘lubię to’. Pół tysiaczka osób, którym chyba się podoba to co robię i jak robię. Nawet nie wiecie, jak dużo mi daje ta myśl. Super, super! Wręcz fantastycznie 🙂
A dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne leczo. Ma świetny smak- czuć w nim warzywa, jest lekko słodkie, ale bardzo aromatyczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przyrządzeniu :). Jak zawsze będę Was zachęcać, żebyście go spróbowali :).

Składniki na leczo :

  • 2 duże marchewki
  • 3 papryki czerwone
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 120g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 2 świeże pokrojone pomidory)
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • olej rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, cukier


Marchew obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę, i podsmażamy na patelni przez jakieś 5 minut. Marchewkę przekładamy do garnka, następnie obieramy i kroimy cebulę i tak samo jak marchew- najpierw podsmażamy ją do zeszklenia na patelni, a następnie przesypujemy do garnka. Paprykę kroimy w podłużne paski (można je przeciąć jeszcze na pół) i dusimy wstępnie na patelni- na patelnię wylewamy trochę wody, przekładamy paprykę i bez żadnej pokrywki dusimy ją, aż zmięknie, a cała woda odparuje. Kiedy papryka będzie już lekko miękka, wysypujemy na nią łyżkę cukru i karmelizujemy na patelni, aż będzie połyskliwa. W takim stanie przekładamy ją do garnka. Odkładamy patelnię na bok :).
Do garnka dolewamy jeszcze koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i zaczynamy gotować. Kiedy leczo zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy fasolę z puszki i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut i voila! Leczo gotowe 🙂
Najfajniej je podawać z ryżem, czy ziemniakami i posypać świeżą bazylią.
Miłego dnia 🙂


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. wygląda przepysznie, kradnę przepis, pozdrawiam!

  2. Pyszne i zdrowe! Olej rzepakowy i warzywa w odcieniach od żółtego po czerwony zawierają dużo betakarotenu 🙂

  3. Wspaniały przepis… Ile wyszło Ci porcji 🙂

Dodaj komentarz