Jagodowo-czekoladowe ciasto Kai

Dzisiejszy przepis przywioz艂am z Krakowa. Pozostanie chyba najfajniejsz膮 pami膮tk膮 z tego wyjazdu 馃檪 Gdzie艣 w trakcie imprezy w domu mojej przyjaci贸艂ki pad艂o nagle has艂o „ciasto Kai”. Na te s艂owa, prawie jakby by艂y jaki艣 zakl臋ciem, ca艂a 偶e艅ska cz臋艣膰 ekipy zacz臋艂a si臋 rozp艂ywa膰 jak czekoladki na s艂o艅cu. Po oczach widzia艂am, 偶e na chwil臋 przenios艂y si臋 w magiczne miejsce, gdzie ciasto Kai nigdy si臋 nie ko艅czy i mo偶na je je艣膰 bez ko艅ca. 呕e jestem bardzo podatna na tak obrazowy opis pysznego jedzenia, od razu zacz臋艂am docieka膰 co to dok艂adnie za pyszno艣ci.
Okaza艂o si臋, 偶e jest to ciasto podobne do brownie, czy lava cake. Bardzo czekoladowe, na kruchym spodzie. Po ukrojeniu kawa艂ka, delikatnie rozp艂ywa si臋 na boki.
I dok艂adnie takie mi wysz艂o. Dokona艂am dw贸ch istotnych zmian : po pierwsze je zweganizowa艂am, a po drugie do czekoladowego nadzienia doda艂am mus jagodowy. Na sam koniec stwierdzi艂am, 偶e zrobi臋 do ciasta delikatny twaro偶kowy krem jagodowy na bazie tofu.
Powiem tak: tak smakuje niebo

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 225g m膮ki tortowej
  • 150g margaryny
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 2 艂y偶ki ciep艂ej wody

Sk艂adniki na nadzienie:

  • 100g margaryny
  • 200g cukru
  • 200g jag贸d
  • 4 艂y偶ki kakao
  • 150g czekolady deserowej
  • 聽200ml mleka kokosowego
  • 聽3 艂y偶ki m膮ki

Sk艂adniki na mus jagodowy

  • 200g tofu
  • 聽50ml mleka kokosowego
  • 100g jag贸d
  • 聽50g cukru
  • 2 艂y偶ki soku cytrynowego
  • gar艣膰 艣wie偶ych jag贸d do przybrania


M膮k臋 ugniatamy z margaryn膮. Nast臋pnie dodajemy kakao, s贸l, cukier i wod臋. Ciasto ca艂y czas wyrabiamy r臋k膮, a偶 b臋dzie jednolite i mi臋kkie.
Kulk臋 ciasta k艂adziemy na sporym kawa艂ku papieru do pieczenia. Staramy si臋 j膮 rozwa艂kowa膰 na okr膮g艂y placek o grubo艣ci ok 0,5cm i 艣rednicy waszej formy do tarty. Nast臋pnie chwytaj膮c rogi papieru, przek艂adamy rozwa艂kowane ciasto do formy. Ciasto przyciskamy do brzeg贸w, na koniec przycinaj膮c no偶em wystaj膮ce za foremk臋 ciasto. Sp贸d pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach przez 25 minut.
Czekolad臋 rozpuszczamy w 艂a藕ni wodnej. Margaryn臋 ucieramy z cukrem, dodaj膮c w trakcie zmiksowane jagody, kakao, mleko kokosowe, m膮k臋 i roztopion膮 czekolad臋. G艂adk膮 mas臋 przelewamy do upieczonego spodu i pieczemy 40-45 minut w 150 stopniach.
Jagody, tofu, mleko kokosowe, cukier i sok z cytryny blendujemy na g艂adko. Takim musem polewamy przestudzone ciasto.
Jemy, p贸ki jeszcze jest co艣 na blaszce, dziel膮c si臋 tylko z osobami, kt贸re bardzo lubimy.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Czym zast膮pi膰 margaryn臋? 馃檪

    • Mo偶na spr贸bowa膰 olejem (taka sama gram贸wka) 馃檪 W sumie cz臋艣膰 p贸艂kruchych spod贸w robi艂am ju偶 w taki spos贸b 馃檪

  2. W艂a艣nie tak sobie pomy艣la艂am, jak zobaczy艂am przepis… My艣l臋, 偶e zimnotloczony olek kokosowy by艂by zdrowsza wersja 馃檪

    • Mo偶na jak najbardziej wypr贸bowa膰 z olejem kokosowym. Sama ju偶 od jakiego艣 czasu nie u偶ywam w og贸le margaryn 馃檪

Dodaj komentarz