jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka sypana

Jaglana szarlotka sypana jest na bazie kaszy jaglanej, ale z dodatkiem kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych. Jest sypka, ale zwarta, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. No po prostu idealna (tak, jestem z siebie bardzo dumna). Do tego udało mi się ją przygotować z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, co sprawia, że jeszcze bardziej pokochałam ten przepis.

Ze względu na mój mały, dietetyczny eksperyment na samej sobie, postanowiłam przejść na dietę bezglutenową. Spokojnie – na razie na określony i dosyć krótki okres 3 miesięcy.

Zawsze myślałam, że dieta bezglutenowa to taki żywieniowy pikuś. Wydawało mi się, że rezygnacja z niektórych zbóż jest raczej niewielkim “wyrzeczeniem”, w porównaniu do ilości eliminowanych produktów na diecie roślinnej. Oj, mocno się zdziwiłam.

Mentalnie najbardziej przygotowałam się na rezygnację z makaronów i pieczywa, które (co teraz dobitnie widzę) stanowiły zbyt dużą część mojej diety. Nie pomyślałam jednak o wielu innych produktach, które bardzo lubię, a o których zupełnie zapomniałam, że zawierają gluten, np. piwo, kawa zbożowa i … (olaboga!) słodycze.

Jako bezglutenowa weganka, jest mi teraz bardzo, oj bardzo trudno kupić coś słodkiego w zwykłych, osiedlowych sklepach. Są oczywiście czekolady gorzkie, chałwa i sezamki, ale nie zawsze mam na nie ochotę. Można by powiedzieć, że bardzo ograniczona dostępność słodyczy, to całkiem dobra sprawa. Nooo… może i to prawda 😛 Jednak, w razie bardzo przeogromnej chęci na coś z dużą zawartością cukru, postanowiłam opracować awaryjny przepis na bezglutenowe ciasto. Dokładnie w ten sposób wymyśliłam bezglutenową szarlotkę sypaną 🙂

Jaglana szarlotka sypana

Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

30

minutes
Pieczenie

1

hour 
Kaloryczność

240

kcal

Cały przepis pozwala na przygotowanie około 12 kawałków ciasta. Kaloryczność 1 porcji uwzględnia wszystkie poniższe składniki, z uwzględnieniem 3/4 szklanki cukru.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 3/4-1 szklanki cukru

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • ok. 10 śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie gotujemy bez przykrycia w 1,5 szklanki zimnej wody, do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty.
  • Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli owoce mają brzydką, grubą, oleistą skórkę, można je wcześniej obrać).
  • Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy w misce z surową kaszą kukurydzianą, wiórkami kokosowymi, cynamonem i cukrem.
  • Masę z kaszy dzielimy mniej więcej na 3 części.
  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wykładamy równą warstwą pierwszą część masy. Warto, żeby akurat ta była najgrubsza – dzięki temu spód naszego ciasta nie będzie się kruszył podczas krojenia i nakładania.
  • Następnie delikatnie wykładamy 1/3 startych jabłek i przysypujemy je kolejną warstwą kaszy. Czynności powtarzamy 3 razy.
  • Na ostatnią, wierzchnią warstwę kaszy rozsmarowujemy olej, a na brzegach ciasta układamy połówki śliwek.
  • Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu warto zostawić szarlotkę jeszcze na godzinę, półtorej do ostygnięcia.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Ciasto wyszło obłędne! W smaku przypomina serniko-szarlotkę.
    Moja wersja była totalnie bez cukru, za to zamiast mąki kukurydzianej, dałam mąkę kokosową. Kolejno kładzione warstwy( z racji tego, ze masa z kaszą jaglaną była wilgotna i kleista) dociekałam dłonią. Polecam bardzo bardzo bardzo! ❤️

  2. podbijam pytanie o kasze kukurydziana. okazalo sie ze jestem strasznym alergikiem pokarmowym i poszukuje przepisow bez pszenicy, zyta, owsa, kakao (moj najwiekszy smutek… 🙁 ) no i niestety kukurydzy. jakis pomysl? czy moga byc np platki jaglane? jestem calkiem zielona w przepisach bezgutenowych a slodycze kocham i bede wdzieczna za opowiedz

    • Nie ma problemu!
      Moja mama ostatnio robiła z takich składników: 1 szklanka płatków jaglanych, 1/2 szklanki mąki kokosowej i 1/2 szklanki mąki ryżowej (te składniki zamiast kasz). Do tego reszta tak samo, jak w przepisie 🙂

  3. Mam pytanko, robiłam kiedyś szarlotkę sypaną z kaszą manną, czyli kasza manna wymieszana z mąką pszenną na to warstwa startych jabłek z powstałym sokiem i znowu mieszanka mąki i jabłka i tak kilka razy na wierzch mieszanka mąki i kaszy manny i na wierzch starte masło i zastanawiam się co by wyszło z takiej szarlotki gdybym dała zamiast kaszy manny kaszę jaglaną zmieloną na taką jakby mąkę i mąkę np kukurydzianą? Co autorka przepisu na to?

    • Myślę, że wyszłoby faktycznie bardzo podobnie do oryginalnego przepisu. Sama pewnie wypróbuję taki patent! Dzięki 🙂

  4. ja dałam mannę(no nie jest bezglutenowa:P), wlasnie się piecze.

  5. Czym można zastąpić kaszę kukurydzianą?

Dodaj komentarz