jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka sypana

Jaglana szarlotka sypana jest na bazie kaszy jaglanej, ale z dodatkiem kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych. Jest sypka, ale zwarta, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. No po prostu idealna (tak, jestem z siebie bardzo dumna). Do tego udało mi się ją przygotować z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, co sprawia, że jeszcze bardziej pokochałam ten przepis.

 

Ze względu na mój mały, dietetyczny eksperyment na samej sobie, postanowiłam przejść na dietę bezglutenową. Spokojnie – na razie na określony i dosyć krótki okres 3 miesięcy.
Zawsze myślałam, że dieta bezglutenowa to taki żywieniowy pikuś. Wydawało mi się, że rezygnacja z niektórych zbóż jest raczej niewielkim „wyrzeczeniem”, w porównaniu do ilości eliminowanych produktów na diecie roślinnej.
Oj, mocno się zdziwiłam.

Mentalnie najbardziej przygotowałam się na rezygnację z makaronów i pieczywa, które (co teraz dobitnie widzę) stanowiły zbyt dużą część mojej diety. Nie pomyślałam jednak o wielu innych produktach, które bardzo lubię, a o których zupełnie zapomniałam, że zawierają gluten, np. piwo, kawa zbożowa i … (olaboga!) słodycze.
Jako bezglutenowa weganka, jest mi teraz bardzo, oj bardzo trudno kupić coś słodkiego w zwykłych, osiedlowych sklepach. Są oczywiście czekolady gorzkie, chałwa i sezamki, ale nie zawsze mam na nie ochotę. Można by powiedzieć, że bardzo ograniczona dostępność słodyczy, to całkiem dobra sprawa. Nooo… może i to prawda 😛 Jednak, w razie bardzo przeogromnej chęci na coś z dużą zawartością cukru, postanowiłam opracować awaryjny przepis na bezglutenowe ciasto. Dokładnie w ten sposób wymyśliłam bezglutenową szarlotkę sypaną 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4-1 szklanki cukru
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 10 śliwek do dekoracji


Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie gotujemy bez przykrycia w 1,5 szklanki zimnej wody, do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli owoce mają brzydką, grubą, oleistą skórkę, można je wcześniej obrać).
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy w misce z surową kaszą kukurydzianą, wiórkami kokosowymi, cynamonem i cukrem.
Masę z kaszy dzielimy mniej więcej na 3 części. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wykładamy równą warstwą pierwszą część masy. Warto, żeby akurat ta była najgrubsza- dzięki temu spód naszego ciasta nie będzie się kruszył podczas krojenia i nakładania. Następnie delikatnie wykładamy 1/3 startych jabłek i przysypujemy je kolejną warstwą kaszy. Czynności powtarzamy 3 razy.
Na ostatnią, wierzchnią warstwę kaszy rozsmarowujemy olej, a na brzegach ciasta układamy połówki śliwek.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu warto zostawić szarlotkę jeszcze na godzinę, półtora do ostygnięcia.

Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Czym można zastąpić kaszę kukurydzianą?

  2. ja dałam mannę(no nie jest bezglutenowa:P), wlasnie się piecze.

  3. Mam pytanko, robiłam kiedyś szarlotkę sypaną z kaszą manną, czyli kasza manna wymieszana z mąką pszenną na to warstwa startych jabłek z powstałym sokiem i znowu mieszanka mąki i jabłka i tak kilka razy na wierzch mieszanka mąki i kaszy manny i na wierzch starte masło i zastanawiam się co by wyszło z takiej szarlotki gdybym dała zamiast kaszy manny kaszę jaglaną zmieloną na taką jakby mąkę i mąkę np kukurydzianą? Co autorka przepisu na to?

    • Myślę, że wyszłoby faktycznie bardzo podobnie do oryginalnego przepisu. Sama pewnie wypróbuję taki patent! Dzięki 🙂

  4. podbijam pytanie o kasze kukurydziana. okazalo sie ze jestem strasznym alergikiem pokarmowym i poszukuje przepisow bez pszenicy, zyta, owsa, kakao (moj najwiekszy smutek… 🙁 ) no i niestety kukurydzy. jakis pomysl? czy moga byc np platki jaglane? jestem calkiem zielona w przepisach bezgutenowych a slodycze kocham i bede wdzieczna za opowiedz

    • Nie ma problemu!
      Moja mama ostatnio robiła z takich składników: 1 szklanka płatków jaglanych, 1/2 szklanki mąki kokosowej i 1/2 szklanki mąki ryżowej (te składniki zamiast kasz). Do tego reszta tak samo, jak w przepisie 🙂

  5. Ciasto wyszło obłędne! W smaku przypomina serniko-szarlotkę.
    Moja wersja była totalnie bez cukru, za to zamiast mąki kukurydzianej, dałam mąkę kokosową. Kolejno kładzione warstwy( z racji tego, ze masa z kaszą jaglaną była wilgotna i kleista) dociekałam dłonią. Polecam bardzo bardzo bardzo! ❤️

Dodaj komentarz