ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Te ciastka owsiane były moją pierwszą wygraną na wojnie, jaką toczę, z trudną do ujarzmienia, dietą bezglutenową. Nie powiem, początki są dla mnie trudne. Bardzo lubię sprawdzone i bezpieczne przepisy. Wkroczenie na nowo do kuchni, w której zupełnie nie znam jej zasad jest dla mnie trochę frustrujące. Jak sprawić, żeby ciasto się kleiło? Czemu znowu wyszedł zakalec? Czemu to ma taką dziwną konsystencję?

No cóż. Powoli będę poznawać pytania na te odpowiedzi. W międzyczasie pociesza mnie właśnie ten przepis, do którego wracam, za każdym razem, kiedy znowu mi się coś nie uda. Ciastka owsiane na ratunek!

Informacja dla osób, które nie są gluteno-problematyczne: Te ciastka bez problemu możecie zrobić, w klasycznej, glutenowej wersji. Użyjcie po prostu tej samej ilości mąki pszennej. Zachęcam do kombinowania z tą z pełnego przemiału ;

Ciastka owsiane

Porcje

12

Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kalorie

220

kcal

• bezglutenowe•
• bez dodatku cukru •
• bardzo aromatyczne •
• kruche •
• pełne owocowych smaków •

Składniki na 12 dużych ciach

  • 3/4 szklanki daktyli (lub 100g curku)

  • 1 banan

  • 1/2 cytryny

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego (ok. 100g)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 130g mąki (tutaj kukurydziana, może też być pszenna lub razowa)

  • garść (ok. 80g) żurawiny (można użyć kawałków czekolady)

  • 165g płatków owsianych (osoby z celiakią powinny użyć certyfikowanych)

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.
  • Do blendera kielichowego lub do wysokiego naczynia przekładamy: namoczone daktyle, banana, olej, sok z 1/2 cytryny i skórkę z całej cytryny. Wszystko blendujemy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. *Ja nie ścieram skórki pomarańczowej na tarce, a po prostu “obieram” ją obieraczką do ziemniaków.
  • Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy do nich część płynną i dobrze mieszamy. Masa powinna dać się uformować w kulę. Nie powinna się kleić do rąk. *Jeśli się klei, dodajcie jeszcze trochę mąki.
  • Masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.
  • Po tym czasie kroimy masę na 12 równych części, z których formujemy (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) cienkie, okrągłe ciastka.
  • Ciastka pieczemy 10-15 minut. Przed zjedzeniem czekamy, aż dobrze przestygną, ponieważ muszą mieć chwilkę, aby stać się chrupkie.
  • Osoby o dużej chęci na coś słodkiego mogą polać ciastka roztopioną czekoladą.

Okiem dietetyka

  • Te ciastka składają się głównie z produktów niskoprzetworzonych, mają sporo wartości odżywczych, ale mają też sporo kalorii w średniej ilości porcji. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
  • Taki deser możesz jeść raz na jakiś czas, ale ze sporą rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
  • Cały przepis, wszystkie 12 ciastek mają łącznie ponad 2500 kcal!

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Muszę je zrobić (pewnie znowu po swojemu, ale inspirowane Twoimi), będą świetną przekąską w pracy!

  2. PYSZNE!!! polecam 🙂 wprowadzam czasem modyfikacje gdy brakuje składników w domu
    ale zawsze wychodzą fenomenalne:)

    • Super, bardzo się cieszę. Ten przepis też jest jednym z moich bazowych, do których powracam najczęściej i bardzo często go modyfikuję, jeśli mam na to ochotę 🙂

  3. Mąka owsiana również się nada? Jeśli tak, to przesiana? 🙂

Dodaj komentarz