Idealne chai latte

Idealne chai latte

Dzisiaj przepis na mój ulubiony jesienno-zimowy napój – na idealne chai latte. Jest rozgrzewające, potrafi pięknie zaspokoić chętkę na poobiednią słodycz, ma w sobie masę przeciwzapalnych przypraw i pozwala na przemycanie do codziennej diety wapnia.

Uwielbiam ciepłe, rozgrzewające napoje. Nie tylko za smak, ale też za to, ile mogą pomóc w codziennych staraniach utrzymania dobrej, zdrowej diety. Dlaczego uważam, że napoje takie jak moje idealne chai latte są takie przydatne?

  • potrafią zmniejszyć uczucie głodu (co potrafi być przydatne podczas diety redukcyjnej),
  • mogą zaspokoić ochotę na słodkie (o ile osłodzimy je oczywiście jakimś słodzikiem),
  • są przydatną przekąską, kiedy nie wiemy, czy faktycznie jesteśmy głodni, czy np. po prostu znudzeni,
  • wymuszają powolne i uważne picie.

Dodatkowo dolewając trochę mleka roślinnego wzbogacanego wapniem ułatwiamy sobie codzienne zrealizowanie zapotrzebowania na wapń (co wcale nie jest proste, jeśli się nie je nabiału – doczytaj więcej).

Jeśli wybierzecie mleko sojowe, mamy też dodatkowy plus w postaci białka, które będzie dokładało swoje trzy grosze do lepszego efektu sycącego.

Idealne chai latte

Porcje

4

Przygotwanie

3

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

50

kcal

Składniki

  • 2 saszetki czarnej herbaty (4-5g herbaty liściastej)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 kulki ziela angielskiego (zmielonego lub zmiażdżonego)

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżki erytrolu (lub miodu albo syropu roślinnego)

  • 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)

Sposób przygotowania

  • Wodę i przyprawy przelej do rondla i podgrzewaj do zagotowania. Następnie zdejmij napar z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.
  • Po tym czasie do naparu włóż torebki herbaty i słodzik (ja użyłam erytrolu). Ponownie zagotuj, a następnie odstaw z ognia na kolejne 5 minut.
  • Napar przelej przez gęste sitko do butelki lub słoika.
  • W celu przygotowania latte podgrzej 1/2 szklanki mleka roślinnego (jeśli masz ochotę, możesz dodać więcej słodziwa i cynamonu do mleka). Po zagotowania mleka blenduj przez chwilę blenderem ręcznym w celu uzyskania pianki. Gorące mleko dolej do 1/2 szklanki herbacianego naparu.
    *W wersji przyspieszonej możesz wymieszać napar z mlekiem w stosunku 1:1 w jednym rondlu i zagotować, ale w ten sposób nie osiągniesz ładnej, białej pianki 😉
  • Chai latte najlepiej smakuje podane bardzo, bardzo gorące.

Okiem dietetyka

  • Taki napój może stanowić idealny deser na zakończenie posiłku.
  • Jeśli używasz słodzika pij go tak często, jak masz ochotę. Jeśli chai latte osładzasz cukrem lub syropem, traktuj jako deser i spożywaj z rozwagą.
  • Używając mleka roślinnego, na pewno zwróć uwagę, żeby dany napój na pewno był wzbogacany w wapń!

Dlaczego wapń jest tak ważny? Jak nauczyć się go przemycać w odpowiedniej ilości, bez względu, czy po prostu jesteście na diecie bezmlecznej czy w pełni wegańskiej?

Zapraszam do swojego artykułu na ten temat, gdzie znajdziecie proste narzędzie do upewnienia się, że w waszej diecie nie brakuje wapnia i nie zwiększacie swoimi wyborami żywieniowymi ryzyka rozwoju osteoporozy.


Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj “Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy “okiem dietetyka”.


Idealne chai latte

Na zdrowie!
Diana

Comments are closed.