Granulatowa „jajecznica”

Dzisiaj przepis z warsztat贸w 馃檪 W internecie mo偶emy znale藕膰 sporo przepis贸w na wega艅skie „jajecznice”. Najcz臋艣ciej s膮 na bazie tofu, ja kiedy艣 stworzy艂am taki przepis na bazie kaszy jaglanej. Jednak ca艂y czas jako艣 nie by艂am zadowolona z takich 艣niada艅. Tofucznica fajnie smakuje, jest bardzo delikatna i syta, jednak 偶eby dwie osoby si臋 najad艂y, spokojnie trzeba zu偶y膰 2 kostki tofu, co jest ju偶 lekko kosztown膮 opcj膮. Jaglanica te偶 ma swoje zalety, ale pozostaje g艂贸wnie w臋glowodanowym posi艂kiem.
Kiedy艣 przypadkiem wpad艂am na pomys艂 przyrz膮dzenia na 艣niadanie granulatu a la jajecznicy. To by艂 strza艂 w dziesi膮tk臋. W po艂膮czeniu z kasz膮 jaglan膮 jest dla mnie idealnym, sytym posi艂kiem, po kt贸rym mam si艂y na ca艂y dzie艅 馃槈 Dodatkowo osoby, kt贸re kontroluj膮 ilo艣膰 bia艂ka w diecie na pewno doceni膮 tak膮 propozycj臋 馃檪 – w 50g granulatu jest dok艂adnie 25g bia艂ka sojowego. Do tego jest bajecznie tani.

Sk艂adniki na porcj臋:

  • 60g drobnego granulatu sojowego
  • 2 艂y偶ki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 艂y偶ka oliwy
  • 1/2 艣redniej cebuli
  • 2 艂y偶ki szczypiorku
  • 1/2 pomidora
  • szczypta kurkumy
  • s贸l, pieprz
  • opcjonalnie: szczypta czarnej soli


Granulat sojowy moczymy we wrz膮tku.
Cebul臋 obieramy, kroimy w kostk臋 i sma偶ymy na oliwie na patelni. Nast臋pnie dodajemy ods膮czony, mi臋kki granulat i ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮. Ca艂o艣膰 sma偶ymy ok. 5 minut.
Na koniec dodajemy s贸l, pieprz, pokrojonego w kostk臋 pomidora i poszatkowany szczypiorek. Ca艂o艣膰 mieszamy i podajemy na gor膮co. Tosty pasuj膮 idealnie 馃檪 Mo偶na te偶 doda膰 pra偶one pestki dyni 馃檪

Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Prawdopodobnie smakuje dorbrze, wyglada tez, jest jednak ale… soja jest niezdrowa. Dobrze by bylo, gdyby mozna bylo ja ominac i zastapic np. quinoa. Co ty na to?

    • Spokojnie, soja jest jak najbardziej w porz膮dku. Je艣li jednak wolisz u偶y膰 czego艣 innego, wyszukaj na moim blogu przepis na taki zast臋pnik jajecznicy z kaszy jaglanej 馃檪

Dodaj komentarz