Fasolka z boczniakami w 艣mietanowym sosie

Dzisiaj mam dla Was danie petard臋! 馃槢 W ostatnim tygodniu przygotowywa艂am je ju偶 dwa razy i czuj臋, 偶e jeszcze kilka powt贸rek przede mn膮.

Zacz臋艂o si臋 od tego, 偶e moi rodzice przyjechali do Wroc艂awia w odwiedziny. Chcia艂am ich jako艣 specjalnie przyj膮膰, oczywi艣cie ugotowa膰 co艣 bardzo dobrego i posiedzie膰 wsp贸lnie przy dobrym winie. Nerkowce mia艂am w domu, na szybkich zakupach w warzywniaku mama przechwyci艂a mi臋dzy innymi tack臋 艣licznych boczniak贸w. Wiedzia艂am, 偶e mam ochot臋 na co艣 kremowego, ale z charakterem, wi臋c po chwili namys艂u postanowi艂am namoczy膰 orzechy i zobaczy膰 co z tego wyjdzie. Okaza艂o si臋, 偶e moje danie-improwizacja by艂o strza艂em w dziesi膮tk臋 – wszy艂o delikatne w smaku, maksymalnie 艣mietankowe i syc膮ce. Jest to fantastyczna opcja, je艣li tak samo, jak mi, brakuje Wam czasami tej aksamitnej, kremowej konsystencji. No i jest to jedno z tych da艅, kt贸re posmakuje ka偶demu, a jest bajecznie proste i mega od偶ywcze 馃檪

Fasolka z boczniakami w 艣mietanowym sosie

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Sk艂adniki

  • 1/2 szklanki nerkowc贸w

  • 2 szklanki wody

  • 1 tacka boczniak贸w (ok. 200 g)

  • 200 g ugotowanej bia艂ej fasoli lub ciecierzycy

  • 1 cebula

  • 2 z膮bki czosnku

  • 2 艂y偶ki oleju rzepakowego

  • 2 艂y偶ki sosu sojowego

  • 1 艂y偶eczka soku z cytryny

  • s贸l, pieprz

Spos贸b przygotowania

  • Orzechy moczymy co najmniej 4 godziny w gor膮cej wodzie. Po tym czasie odlewamy pozosta艂y p艂yn i miksujemy nerkowce ze szklank膮 艣wie偶ej wody na g艂adk膮 mas臋 (mi zaj臋艂o to ok 5 minut).
  • Na patelni sma偶ymy drobno pokrojon膮 cebul臋. Kiedy si臋 zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone boczniaki, sos sojowy i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Ca艂o艣膰 sma偶ymy ok 10 minut, a偶 do momentu, kiedy ca艂a woda odparuje.
  • Nast臋pnie na patelni臋 wlewamy zmiksowane orzechy, dolewamy dodatkow膮 szklank臋 wody i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotowa膰 si臋 ok. 15 minut, po tym czasie powinien widocznie zg臋stnie膰.
  • Na koniec dorzucamy fasolk臋 lub ciecierzyc臋 (jedna i druga dobrze pasuje). Sos doprawiamy sol膮, pieprzem i sokiem z cytryny.
    To danie 艣wietnie pasuje do kaszy, lub pieczonych ziemniak贸w 馃檪

Zastanawiasz si臋 sk膮d dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj聽鈥濸rzewodnik o blogu鈥聽i poznaj zasady, kt贸re s膮 fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepis贸w i komentarzy 鈥瀘kiem dietetyka鈥.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Mistrzostwo! Koniecznie musz臋 zrobi膰 馃檪

  2. to zdecydowanie jest petarda! od razu zapisuj臋 co by nie zapomnie膰 偶e trzeba zrobi膰 tak przepyszne danie 馃檪

  3. Pewnie fasola z puszki sie nie nadaje ? Trzeba gotowa膰 ?

  4. Robi臋 w艂a艣nie 馃檪
    Nie mia艂am nerkowc贸w, zamiast tego mocz臋 s艂onecznik. Smak b臋dzie pewnie troch臋 inny, ale powinno da膰 rad臋, jak my艣licie?
    Dam zna膰 jak wysz艂o.

  5. Zastanawiam si臋, czy nie wygodniej by艂oby te nerkowce zblendowa膰? Z drugiej strony po dodaniu szklanki wody to raczej konsystencji pasty mie膰 nie b臋dzie. Pr贸bowa艂 kto艣?
    P.S. Gratuluj臋 autorce 艣wietnego bloga 馃檪

Dodaj komentarz