fasola wigilijna

Fasola wigilijna z masłem z orzechów włoskich

Moja świąteczna książeczka z przepisami nadal mnie zaskakuje. Znalazłam w niej pomysł na danie wigilijne, który momentalnie mnie zaczarował swoją prostotą – fasola wigilijna w maśle, podana z natką pietruszki.
Jak dla mnie genialny pomysł na świąteczne danie, zwłaszcza dla wegan. Fasola Jaś ma cudowny smak i kremową konsystencję. Nie raz od znajomych słyszę, że uwielbiają podjadać świeżo ugotowany makaron. Ja tak mam z fasolą Piękny Jaś. Dla mnie to jest po prostu król wszystkich strączków 😉
A co z masłem? Wystarczy zrobić je samemu, najlepiej z orzechów włoskich. W ten sposób uzyskujemy idealne, roslinne danie: bogata we wszystkie składniki, a zwłaszcza białko fasola, orzechy włoskie, czyli idealne źródło świetnych kwasów tłuszczowych i natka pietruszki, czyli skarbnica praktycznie wszystkich mikroelementów, ważnych dla wegetarian. Moja dusza żywieniowca rozpływa się na samą myśl o tej potrawie ;P A dusza kucharki? Tak samo. Pomyślcie, jak coś, co jest oblane dużą ilością masła z orzechów włoskich może nie być smaczne? Nie może, to musi być przepyszne ;P

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś (zwykła biała fasola z puszki nie spisze się tutaj zbyt dobrze)
  • szklanka orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek gorącej wody
  • natka pietruszki


3/4 szklanki orzechów mielimy w młynku do kawy, do konsystencji gęstego masła orzechowego.
Przed samym podaniem potrawy przelewamy fasolę wrzątkiem, żeby ją zagrzać. Masło orzechowe mieszamy z kilkoma łyżkami wrzątku ( u mnie ok. 5 łyżek), tak, żeby konsystencja przypominała śmietanę. Fasolę mieszamy z masłem z orzechów włoskich, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, wykładamy do salaterki, posypujemy siekanką natką pietruszki i pokruszonymi orzechami (pozotałe 1/4 szkalnki).
Ta potrawa smakuje najlepiej, podawana na ciepło, zaraz po jej przygotowaniu.

Smacznego, Diana

Komentarze

  1. Brzmi cudownie 🙂

Dodaj komentarz