Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Już od dawna miałam ochotę zrobić masło słonecznikowe. Jak przyszło co do czego, postawiłam na lżejszy w smaku i konsystencji krem na słodko. Pasta jest słodko-słona z dodatkiem rodzynek i ma cudowną, gęstą konsystencję. Jest bardzo syta, idealnie pasuje do kanapek z bananem. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się do naleśników, czy nawet jako dodatek do ostrych potraw 🙂 Czuję, że często będę do niej wracać, bo nie jest czasochłonna, wymaga minimalnej ilości składników i jest na prawdę przepyszna 🙂

Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 200 g słonecznika

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 łyżki słodu lub cukru

  • łyżeczka cynamonu

  • garść drobnych rodzynek

  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Słonecznik prażymy na małym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć i nabierze złotego koloru. Nie można doprowadzić do spalenia ziarenek.
  • Czekamy, aż nasiona przestygną i następnie blendujemy je na wysokich obrotach. Na początku ziarna zaczną się rozdrabniać, przypominać proszek, z czasem powinny przekształcić się w pastę, a następnie w lśniący krem. Ja uzyskałam taką konsystencję po ok 15 minutach blendowania z jedną przerwą (blender musiał ochłonąć).
  • Następnie do masła słonecznikowego dolewamy wodę, dodajemy słód, cukier i cynamon i miskujemy ostatni raz, do powstania jednolitego kremu. Na koniec dodajemy rodzynki 🙂
    Krem najlepiej smakuje na kanapkach lub naleśnikach, najlepiej w połączeniu z bananem 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami
Cynamonowa pasta słonecznikowa z rodzynkami

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz