Ciasto z gruszkami i orzechami w karmelu

Dzisiaj wstawiam przepis na ciasto, które ostatnio jest moim ulubieńcem. Robię je w wielu odsłonach, ale akurat ta chyba była najbardziej udana. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, a orzechy w polewie karmelowo-krówkowej stanowią idealne wykończenie ciasta. Zamiast gruszek możecie użyć jabłek, dyni, pigwy, w sumie wszystkich twardych owoców, które macie pod ręką.

Zdjęcia ciasta wyjątkowo robione z widokiem na panoramę Legnicy 🙂

Ciasto z gruszkami i orzechami w karmelu

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki mleka sojowego

  • 0,5 szklanki oleju

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 banan

  • 2 spore, twarde gruszki

  • 0,5 łyżeczki soli

  • Na karmel:
  • 1 szklanka mleka sojowego

  • 0,5 szklanki cukru

  •  1 torebka cukru waniliowego (jeśli masz, to 1 laska wanilii)

  •  2 łyżki oleju

  •  szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Mąkę, cukier, sodę i sól mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu blendujemy banana, olej i mleko na gładką masę. Płynne składniki przelewamy do suchych i miksujemy przez ok. 5 minut.
  • Gruszki obieramy, wycinamy gniazda, kroimy na kawałki, wrzucamy do surowego ciasta i mieszamy.
  • Na koniec ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godzinę.
  • Kiedy ciasto się upiecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do rondla wsypujemy cukier, cukier waniliowy (lub wrzucamy laskę wanilii) i wlewamy mleko. Całość gotujemy ok. pół godziny, często mieszając.
  • Kiedy zacznie ciemnieć należy dodać olej i mieszać, aż nabierze odpowiednio gęstej konsystencji (kropla upuszczona na talerz nie powinna się rozlewać, a po dotknięciu ma się ciągnąć).
  • Kiedy ciasto wystygnie, wysypujemy na nie orzechy i zalewamy ciepłą masą karmelową. Czekamy, aż wszystko chwilę przestygnie i tniemy na kawałki 🙂

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie 🙂 A ten widok w tle… super.

  2. Mmmm brzmi pysznie! Jaki rozmiar formy?

Dodaj komentarz