Ciasto z gruszkami i orzechami w karmelu


Dzisiaj wstawiam przepis na ciasto, które ostatnio jest moim ulubieńcem. Robię je w wielu odsłonach, ale akurat ta chyba była najbardziej udana. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, a orzechy w polewie karmelowo-krówkowej stanowią idealne wykończenie ciasta. Zamiast gruszek możecie użyć jabłek, dyni, pigwy, w sumie wszystkich twardych owoców, które macie pod ręką.
Zdjęcia ciasta wyjątkowo robione z widokiem na panoramę Legnicy 🙂

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 banan
  • 2 spore, twarde gruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
Składniki na karmel:
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki cukru
  •  1 torebka cukru waniliowego (jeśli masz, to 1 laska wanilii)
  •  2 łyżki oleju
  •  szczypta soli


Mąkę, cukier, sodę i sól mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu blendujemy banana, olej i mleko na gładką masę. Płynne składniki przelewamy do suchych i miksujemy przez ok. 5 minut. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda, kroimy na kawałki, wrzucamy do surowego ciasta i mieszamy. Na koniec ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godzinę.
Kiedy ciasto się upiecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do rondla wsypujemy cukier, cukier waniliowy (lub wrzucamy laskę wanilii) i wlewamy mleko. Całość gotujemy ok. pół godziny, często mieszając. Kiedy zacznie ciemnieć należy dodać olej i mieszać, aż nabierze odpowiednio gęstej konsystencji (kropla upuszczona na talerz nie powinna się rozlewać, a po dotknięciu ma się ciągnąć).
Kiedy ciasto wystygnie, wysypujemy na nie orzechy i zalewamy ciepłą masą karmelową. Czekamy, aż wszystko chwilę przestygnie i tniemy na kawałki 🙂


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie 🙂 A ten widok w tle… super.

  2. Mmmm brzmi pysznie! Jaki rozmiar formy?

Dodaj komentarz