Brownie z fasoli

Wegańskie brownie z fasoli

Oto przepis, który powinnam była poznać o wiele wcześniej. Ziściły się bowiem moje dziecięce sny i w końcu znalazłam deser, który spokojnie mogę jeść zamiast „normalnego jedzenia”. Na przykład na śniadanie. Takie brownie z fasoli może stanowić stały element naszej diety, ponieważ wszystkie składniki w nim użyte wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.

Serio, serio. No to na co jeszcze czekacie? Trzeba zrobić z podwójnej porcji i podzielić się z całą rodziną 😀

Nie przesadzam ani ociupinkę. Co w tym brownie z fasoli nie jest zdrowe?

  • strączki? To jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. obniżają stężenie cholesterolu i cukru oraz poprawiają insulinowrażliwość,
  • siemię lniane? No nie skorzystamy za bardzo z kwasów omega-3, ponieważ zapewne wypiekły się całe  w piekarniku, ale jak każde inne ziarna, są skarbnicą mikroelementów i błonnika,
  • banany? najlepsze, naturalne źródło słodyczy oraz błonnika rozpuszczalnego,
  • kakao? przeciwutleniacze do kwadratu! To właśnie dzięki kakao tyle słyszymy o „prozdrowotnym” działaniu gorzkiej czekolady,
  • masło orzechowe? tak, nawet to z orzechów ziemnych (które w sumie nie są orzechami, a strączkami) świetnie wpływa na nasze zdrowie. Każda dodatkowa porcja orzechów w codziennej diecie to krok w stronę zdrowia 🙂
  • naturalny słodzik zamiast cukru? to chyba najłatwiejsza i najkorzystniejsza zmiana, jaką możemy zrobić w naszej kuchni. Chyba wszyscy są zgodni co do tego, że cukier jest w diecie przeciętnego człowieka szkodliwy. Więc jeśli możemy wyrzucić go z naszej diety bez utraty słodyczy, czemu by tego nie zrobić?

Wegańskie brownie z fasoli

Porcje

4

Przygotwanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

250

kcal

Ciasto na zdjęciu jest z podwójnej porcji. To brownie jest wilgotne w środku i puszyste na zewnątrz, intensywnie kakaowe, zdrowe i sycące. Do tego jest naturalnie bezglutenowe.

Składniki

  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej (ok. 240g)

  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

  • 1/4 szklanki wody

  • 2 bardzo dojrzałe banany

  • 4-5 łyżek kakao (zależy jak bardzo kakaowe smaki lubicie)

  • 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodziwa, jakie macie pod ręką)

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 2 łyżki masła orzechowego lub  oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Fasolę odcedzamy z zalewy i blendujemy ze wszystkimi składniki na gładko. I tutaj ważna informacja: blendujemy długo i starannie, masa powinna być praktycznie bez widocznych grudek. Jeśli poskąpimy czasu i cierpliwości, a w masa będzie „chropowata”, ciasto będzie się nam sypać. Mi to zajęło ok. 5 minut.
  • Masę przelewamy do keksówki i pieczemy 40-60 minut. 40 minut jeśli lubicie konsystecję brownie (lekko zakalcowatą, wilgotną), 60 minut, jeśli wolicie bardziej wyrośnięte i puszyste ciasto. Ja piekłam 40 minut.
  • Po upieczeniu koniecznie trzeba dać ciastu ostygnąć przez minimum godzinkę.
  • Ciacho najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami, np. porzeczkami, czy powidłami śliwkowymi 🙂

Okiem dietetyka

  • Ten deser składa się głównie z produktów niskoprzetworzonych, ma też sporo wartości odżywczych i dobre właściwości sycące. Zważ porcję chociaż raz dla większej świadomości kaloryczności posiłku.
  • Taki deser możesz jeść często, nawet na przekąskę lub część posiłku, ale z rozwagą co do zjadanej jednorazowo ilości.
  • Cały deser, wszystkie 4 porcje to około 1000 kcal.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego!
Diana

Komentarze

  1. próbowałam podobne i potwierdzam, że jest rewelacyjne 🙂

  2. Muszę wypróbować – dzisiaj próbowałam swoich sił w brownie i o dziwo nie poszło mi najgorzej! To zaś wygląda nieziemsko… i jest tak zdrowe, że szkoda byłoby nie upiec 😉

  3. będę robić na 100%! mam akurat na takie brownie ochotę, a tym bardziej w tak ciekawej, zdrowej wersji 🙂 strączkowe wypieki są genialne!

  4. Raz zrobiłam brownie z fasoli z jakiegoś przepisu – przypominało oryginalne, które jadłam za granicą, zaledwie z koloru i tekstury. Z ogromną przyjemnością zrobię to od Ciebie, bo teraz prawdziwe już nie dla mnie 🙂

  5. Ciasto jest pyszne, wilgotne i niezbyt słodkie, w moim mocno czuć banany. Lepsze jest ostudzone, ale ciężko wytrzymać i ćwierć zniknęła jeszcze mocno gorąca 😉

  6. Uwielbiam Brownie, ale w życiu nie powiązałabym go z fasolą 🙂 no cóż, dam znać jak wyszło. Serdecznie pozdrawiam 🙂

  7. Wygląda pysznie! Czy mogę czymś zastąpić siemię lniane? Mieszkam poza Polską i niestety nie mam do niego dostępu.

  8. Czy fasole z puszki mogę zamienić na fasolę samodzielnie ugotowaną i w jakiej proporcji? Z góry dziękuję!

  9. Niestety o tej porze mam tylko mrożone owoce. Czy można je w tym przepisie wykorzystać? Czy ciasto nie padnie?

    • Mrożone też się będą nadawać 🙂 Grunt, żeby nie za dużo, żeby ciasto się nie rozwodniło.

  10. Czym można zastąpić banany?

  11. Witam chciała bym spróbować tego przepisu i tu moje pytanie czy za miast ksylitolu mogę dać miodu?

    • Oczywiście, jednak trzeba pamiętać, że miód ma płynną konsystencję, więc trzeba będzie dodać trochę więcej suchych składników – np. kakao.

  12. Zrobiłam ciasto wg tego przepisu, lecz nie ma stałej, zbitej konsystencji, nie można go pokroić, da się je jeść raczej łyżką, jak jakiś gęstszy mus czekoladowy —> co poszło nie tak?

    • Zależy pewnie od rodzaju użytej fasoli – jak była drobna (te drobne są bardziej wilgotne) lub jak mocno ugotowana + ciasto musi trochę odleżakować – świeże będzie właśnie bardziej rzadkie.

  13. Cześć! Czy zamiast masła orzechowego można użyć tahini? A jeśli tak, to ile?

  14. Musiało być pycha! 🙂 Super zdjęcia i apetyczne porzeczki :))

  15. Oj to wygląda niesamowicie apetycznie, ja mam teraz takiego robota, kohersen mycook, bardoz wygodnie z z znim się gotuję, sam wyrabia ciasto, fajnie mieć polecam

  16. Witam, na jakim programie piec ciasto w piekarniku elektrycznym?
    Pozdrawiam

  17. Fantastyczny przepis! Ciasto smakuje wyśmienicie ❤ dziekuje:-)

  18. Chciałam Ci bardzo podziękować że stworzyłaś tą stronę.Ja jestem na początku drogi więc twoje jasne, przejrzyste przepisy są dla mnie ogromną pomocą. Bardzo doceniam Twoją ogromną pracę i wkład by dzielić się z innymi swoim cennym dorobkiem. Dziękuję ❤️❤️❤️❤️❤️

  19. A ja mam pytanie z innej beczki 🙂 Czy zamiast keksówki można zrobić brownie w formie muffinek i wlać ciasto w foremki wkładając na wierzch owoc, Ew. Orzechy 🙂

  20. Rewelacyjny przepis. Pyszne ciasto, które bardzo szybko się przygotowuje.

  21. Moje ulubione:))) dziękuję autorce za przepis

Dodaj komentarz