Banany w cieście

Każdy kto lubi śniadania na słodko powinien spróbować tego przepisu. Osobiście banany kojarzą mi się typowo z dobrym rozpoczęciem dnia. Lubię je dodawać do owsianki, robić z nimi tosty, wrzucać do naleśników lub racuchów, ale dopiero po raz pierwszy zrobiłam je w cieście. Są przepyszne. Ciasto jest chrupkie, cynamonowe, a banany od smażenia stają się konsystencji budyniu. Takie śniadanie warto podać z czymś kwaskowatym dla przeciwwagi 🙂

Banany w cieście

Porcje
Przygotwaniemin.
Gotowaniemin.
Kaloriekcal

Składniki

  • 2 banany

  • 5 kopiastych łyżek mąki

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 1/2 łyżeczki cynamon

  • szczypta sól

Sposób przygotowania

  • W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól i cynamon, następnie dolewamy wodę i olej i mieszamy ciasto.
  • Banany obieramy ze skórki i przecinamy wzdłuż na pół i w poprzek na pół 🙂
  • Następnie obtaczamy je w cieście i smażymy (nie na największym ogniu!) z dwóch stron na rozgrzanej i suchej patelni do zarumienienia.
  • Ja banany podałam z dżemem z czarnej porzeczki i wiórkami gorzkiej czekolady.

Zastanawiasz się skąd dlaczego udzielam takich, a nie innych porad? Przeczytaj „Przewodnik o blogu” i poznaj zasady, które są fundamentem zamieszczanych przeze mnie przepisów i komentarzy „okiem dietetyka”.


Smacznego! Diana

Komentarze

  1. ostatnio robiłam banany w cieście i zdecydowanie powtórzę je jeszcze nie raz, rozpływają się w ustach! 🙂

Dodaj komentarz