Babeczki imbirowe z kremem


Dzisiaj przepis na przepyszne babeczki 馃檪 Imbirowe, syte, wyrastaj膮, jak szalone. Do tego przygotowa艂am krem z awokado i banana. Generalnie wprawi艂 mnie w os艂upienie. Ba艂am si臋 go strasznie – przejmowa艂am si臋, 偶e b臋dzie za rzadki, 偶e b臋d臋 musia艂a kombinowa膰 z agarem, 偶e smak b臋dzie nijaki. A okaza艂o si臋, 偶e jest to krem idealny – g臋sty i kremowy, chocia偶 nie zawiera ani grama dodanego t艂uszczu i substancji 偶eluj膮cej; ma idealny, s艂odki smak. Czuj臋, 偶e w przysz艂o艣ci b臋d臋 wi臋cej kombinowa膰 z awokado w deserach. Kolejny pow贸d, 偶eby kocha膰 awokado <3
Przepis na babeczki imbirowe porwa艂am od Jamiego KLIK

Sk艂adniki na babeczki (12):

  • 350g m膮ki
  • 聽2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody
  • 聽1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶eczka imbiru
  • 聽1 艂y偶eczka cynamonu
  • 聽3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 聽200g s艂odu
  • 聽200g mleka ro艣linnego
  • 聽1 艂y偶eczka mielonego lnu
Sk艂adniki na krem:
  • 1 awokado
  • 1 du偶y banan
  • 2 艂y偶ki s艂odu (np. syrop z agawy)


M膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋, s贸l i przyprawy mieszamy razem w du偶ej misce. W mniejszej misce 艂膮czymy s艂贸d, olej, mleko, mielony len. Najlepiej u偶y膰 do tego celu trzepaczk臋 – spowoduje, 偶e sk艂adniki si臋 najszybciej ze sob膮 po艂膮cz膮. Sk艂adniki sypkie 艂膮czymy z p艂ynnymi i mieszamy razem do zyskania g艂adkiej konsystencji. Mas臋 przek艂adamy 艂y偶k膮 do papilotek i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki pieczemy ok 15-20 minut.
Awokado przecinamy na p贸艂, wyci膮gamy pestk臋 i mi膮偶sz przek艂adamy 艂y偶k膮 do wysokiego naczynia. Banana obieramy ze sk贸rki i blendujemy z awokado do powstania g艂adkiej, jednolitej masy. Nast臋pnie miksujemy j膮 przez 5 minut ze s艂odem. Gotowej masy nie musimy ch艂odzi膰, wystarczy na艂o偶y膰 j膮 za pomoc膮 r臋kawa, lub 艂y偶ki na babeczki 馃檪

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz